Точно 17 дни преди новоизбраният президент Румен Радев да встъпи в длъжност с "летящ старт" - разпускане на Народното събрание и избор на служебно правителство, слуховете за бъдещия му екип вече бродят из политическите кулоари. Самият Радев обяви, че е "почти готов" със състав на кабинет, който да подготви предсрочните избори.

Според източници на Клуб Z обаче "всичко е предпоследно" и преговорите за бъдещия екип на държавния глава продължават. Сред вероятните имена за служебен премиер е това на "обичайния заподозрян" в подобни политически ситуации проф. Огнян Герджиков. Бившият председател на Народното събрание по времето на НДСВ и професор по право беше сред най-желаните имена и в предварителната партийна президентска кампания, много преди Радев да спечели официалните избори през ноември. Проф. Герджиков беше желан за кандидат и от структури на БСП, и от Реформаторския блок. Той обаче деликатно, но категорично отклони разнопосочните покани. Името му се спрягаше и за съставите на предишни служебни правителства.

 
Самият Герджиков не потвърди, но и не отрече информацията, предаде БНТ.

"И аз я чух, но не знам дали е вярна", заявил той пред телевизията.

За премиерския пост в кабинета на Румен Радев се спряга още бившият председател на БАН проф. Стефан Воденичаров. Той беше образователен министър в първия кабинет на Бойко Борисов. Завъртяха се и имената на Елена Поптодорова и на Ирина Бокова - също трацидионна част от "въртележката на кадри", когато предстои да се реди правителство.
 
Засега като "най-сигурно" име за бъдещия министерски екип на новия президент се смята Кирил Ананиев. Очакванията са "бюджетарят на републиката", който е зам.-министър на финансите в няколко поредни кабинета и наистина пише държавните бюджети, да е служебният финансов министър.
 
Сред кадрите за служебното правителство се върти и името на основателя на Атлантическия клуб и бивш министър на външните работи Соломон Паси. Той и Радев са близки по линия на работата на клуба, твърдят хора от обкръжението на избрания да държавен глава. Само преди две седмици новоизбраният президент беше сред гостите на рождения ден на атлантика.
Освен това върви и слух, че може да има министър с фамилия Паси, но да е бившата министърка по европейските въпроси Гергана Паси.
 
"Всичко е предпоследно и всяко име към момента е със статут на спекулация", обобщи ситуацията източник, запознат с разговорите.
 
Очаква се Румен Радев, който встъпва в длъжност на 22 януари, да разпусне Народното събрание в дните между 26 януари и 2 февруари. Според конституцията прекратяването на мандата на парламента и насрочването на предсрочни избори става с един и същи президентски указ. Вотът трябва да е в срок до два месеца от разпускането на депутатите, пише още в основния закон. Според запознати по-вероятната дата е 2 февруари, а гласуването за нови депутати да бъде насрочено за 2 април - последната неделя преди Цветница и Великден. БСП преди Нова година говореха за избори предишната седмица - на 26 март.