Партия ДЕОС предложи днес коалиция за парламентарните избори на "Да, България". Учредяването на формацията на Христо Иванов е насрочено за събота, 7 януари.

"ДЕОС поздравяваме всички участници в Учредителното събрание на партията “Да, България”, което ще се проведе утре, 7 януари в гр. София и им пожелаваме ползотворна работа", пише в съобщението.

След избирането на управленски органи на новата формация, от ДЕОС обявяват, че смятат да се обърнат с предложение за коалиране на предстоящите предсрочни парламентарни избори, "основано на три декларирани и от двете партии общи приоритета: правосъдие, антикорупция, образование".

Партията на Христо Иванов ще се казва Движение "Да, България", пише в проекта за устав, който трябва да бъде приет в събота. Ръководните органи ще са национална конференция, национален съвет, председател, изпълнителен съвет. Контролен орган на движението е Националната контролна комисия.



Основната цел записана в устава е демонтиране "корупционния модел на управление на страната, за да сложи край на бедността и да повиши благосъстоянието и качеството на живот на българските граждани". Това според документа, ще се постигне чрез реформиране на правоохранителната система, установяване на законност и правила за институциите, вместо произвол, създаване на работещи регулатори, охраняващи правилата на свободната конкуренция, спиране на бюджетните кражби, свързани с нагласени обществени поръчки, укрити данъци в особено големи размери и контрабандна търговия от фирми и частни лица, избегнали закона чрез корупцията в държавните институции.

Учредителното събрание на политическа партия "Движение "Да, България" ще се проведе в събота в София. Събитието ще бъде в мол "Парадайс". В този мол преди 2 години Реформаторският блок трябваше да избере свой единен лидер. Това обаче не се случи и вместо конгрес реформаторите направиха откриване на кампанията си за парламентарните избори и концерт.

Учредителното събрание ще започне в 10.30 ч. с реч на председателя на Инициативния комитет Христо Иванов. След това ще се гласуват устав и ръководни органи.

Учредителното събрание на партия "Движение Да, България" се свиква от Инциативния комитет от учредяването и се извършва от доброволчески щаб от учредители и симпатизанти на движението. Екипът по организацията е изцяло доброволен, а разходите по наемане на залата са покрити от симпатизанти и от дарения, събрани в специалната сметка за дарения, открита от Инициативния комитет.