Депутатите от ГЕРБ ще внесат законопроект за въвеждане на мажоритарна система на парламентарните избори. Това каза председателят на правната комисия Данаил Кирилов. Очаква се законопроектът да бъде внесен в четвъртък.

Кирилов допълни, че групата на ГЕРБ ще поиска от новоизбрания президент Румен Радев да удължи живота на настоящия парламент, за да може мажоритарната система да бъде приета преди идващите избори. Според Данаил Кирилов промените могат да бъдат приети в рамките на 3-4 седмици.

"Ако има консенсус и получим подкрепа, това означава, че бихме могли да се справим и в сегашния полеви хоризонт на настоящото Народно събрание. Смятаме, че бихме успели, макар и с много напрегната работа до 26-27 януари да обсъдим на второ четене тези промени", коментира депутатът от ГЕРБ.

По-късно лидерът на парламентарната група Цветан Цветанов разкри още детайли за законопроекта пред БНТ. Той го описа като по-детайлен и с повече конкретика от този на омбудсманката Мая Манолова, който бе внесен в парламента от независимия депутат Георги Кадиев.

"Ние ще предложим законопроект, който да не включва районирането, защото това не трябва да го предложи една политическа сила", коментира Цветанов един от ключовите въпроси при мажоритарния вот. "През 1931 г. Великото народно събрание прави районирането за мажоритарен вот с указ на президента. Това предлагаме и ние."

Той допълни, че по отношение на българите в чужбина има друго решение - активна регистрация, практика по света, която ГЕРБ многократно отхвърли през последните години. ГЕРБ обаче предлагат такава само за сънародниците ни зад граница. Но този въпрос ще се дискутира допълнително. 

Цветанов посочи и колко бързо може да се гласуват промените:

"Тук не говорим за удължаване на парламента с месеци, тук говорим за интензивна работа на народните представители. В четвъртък внасяме законопроекта, другия вторник има извънредно заседание, другата седмица да влезе в четвъртък или петък на първо четене."

Законопроектът на ГЕРБ е в отговор на проведеният референдум за избирателната система, иницииран от екипа на Слави Трифонов. На допитването над 2,5 млн. избиратели се обявиха "за" мажоритарен вот.

В момента обаче резултатите от референдума се обжалват пред Върховния административен съд (ВАС). На теория е възможно съдиите да решат, че резултатите от него са задължителни за парламента. Според официалните резултати от ЦИК за това не достигат малко на 12 хил. гласа.

Ако съдът потвърди, че референдумът не е задължителен, то парламентът трябва в тримесечен срок да се произнесе дали приема, отхвърля или приема частично резултатите от него. Този срок обаче започва да тече от момента, в който се произнесе съдът. Детайлът е в това, че ако магистратите решат, че допитването е задължително, депутатите трябва да приемат точно такива законови промени, каквито искат избирателите. В противен случай Народното събрание може да се съобрази само с част от исканията или да ти измени. Така че не е сигурно с колко точно трябва да бъде удължен мандатът на този парламент, за да има време да се произнесе по референдума, както искат от ГЕРБ.

Утре правната комисия ще гледа проекторешение на парламента, свързано с референдума. което бе внесено от ГЕРБ малко след като ЦИК обяви данните за гласуването.

Кирилов припомни, че ГЕРБ са предложили и да се подкрепят резултатите от референдума и по трите въпроса - за мажоритарен вот за депутат, за задължително гласуване и за намаляване на партийната субсидия до 1 лв. на глас.