Идеята за избори през август е "дивотия" и това, че правителството не е подало оставка, в някакъв смисъл било добре – изборите отивали към края на септември или началото на октомври. Това стана ясно от думите на математика проф. Михаил Константинов пред Нова тв.

"Хората искат да си починат, отиват на море, а ние ще ги заливаме с политика", каза той.

После припомни, че избори могат да бъдат насрочени най-рано 60 дни след указа на президента, с който се назначава служебен кабинет. А това, че няма да има действащ парламент, не било страшно, стига правителството да си гледа работата.

Константинов обясни, че в момента ситуацията е много объркана и при евентуални избори може би в парламента ще влязат АБВ, някои от националистическите партии и "България без цензура".

„Може да влязат нови политически субекти от типа на АБВ и ББЦ, и някои от националистическите партии. Може да имаме до осемпартиен кабинет, което не е хубаво. Ако двете големи се коалират, всички други изчезват. В момента няма устойчиви трендове, докато за евроизборите имаше устойчиви тенденции“, заяви проф. Константинов.

И продължи:

"Вероятно ще има правителство, излъчено от център-ляво, център-дясно или голяма коалиция, която ще включва БСП и ГЕРБ".

Новият премиер обаче не трябвало да се казва нито Сергей Станишев, нито Бойко Борисов.

Според Константинов "вътрешнополитическите неразбории и скандали са довели до това България да загуби част от кредитния си рейтинг, което бърка в джоба на всеки от нас, вдигат се лихвите по нашите кредити.“

„Политиците да си опичат акъла, тъй като със своите действия водят до обедняване на народа", предупреди специалистът по изборно законодателство.