Парламентът на Венецуела, в който опозицията има мнозинство, одобри в понеделник резолюция, в която се казва, че президентът на страната Николас Мадуро е "изоставил своя пост" като не е направил нужното, за да спре кризата в страната. Това е акт на недоверие срещу държавния глава, а целта на опозиционните депутати е да предизвикат предсрочни избори заради задълбочаващата се икономическа криза и недостига на храна. Това съобщиха "Ройтерс" и АФП вечерта в понеделник.

Опозицията на Мадуро спечели парламентарните избори през 2015 г. в резултат на растящото недоволство и ярост на венецуелците заради кризата, но с актове на Върховния съд в страната почти всяко гласувано решение бива спряно. Смята се, че съдът е на страната на Мадуло и сега очакванията са магистратите да оспорят вота на недоверие.

"Президентът Мадуро не се е оттеглял от поста и  няма да до направи", заяви след решението на парламента Диосдадо Кабейо, зам.-председател на социалистите във Венецуела. "Той не е изоставял задълженията си и ние не виждаме никакви нарушения", добав Кабейо.