Интернет компанията Yahoo! ще смени името си на Altaba, а главният изпълнителен директор Мариса Мейър ще излезе от съвета на директорите, предаде Ройтерс.

Това ще се случи, след като приключи сделката по придобиването й от телекома Verizon.

Yahoo се споразумя да продаде на Verizon основния си интернет бизнес, който включва дигиталната реклама, пощата и медийните активи. Стойността на сделката е 4,83 милиарда долара. Условията по нея обаче могат да бъдат променени или трансакцията може да бъде напълно отменена, след като Yahoo миналата година разкри два отделни случая на изтичане на лични данни. При единия са засегнати около 500 милиона потребителски акаунта, а при втория - над 1 милиард.

Представители на Verizon изтъкнаха, че макар да виждат силна стратегическа съвместимост с Yahoo, те все още разследват изтичането на лични данни.

Още петима директори от Yahoo ще подадат оставките си, след като сделката приключи. Това става ясно от документи за регулаторите власти. 

Останалите директори ще управляват Altaba. Това ще е холдингова компания, чийто основен актив ще бъде 15-процентов дял от китайския гигант в интернет търговията Alibaba и дял от 35,5 процента в японското подразделение на Yahoo Japan.