Кремъл няма никакъв компромат срещу Доналд Тръмп, заяви пред ТАСС говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Така той коментира публикациите на редица американски медии. Според тях ръководителите на разузнаването информирали миналата Доналд Тръмп за възможното съществуване на компрометиращи информации за него, събирана от руските служби в продължение на години.

"Това е абсолютна партенка, абсолютна фабрикация, пълни глупости. Това се нарича pulp fiction", каза Песков.

Песков използва английския израз в смисъл на „долнопробно и булевардно четиво“. В България изразът е познат от названието на американския филм, преведено у нас като „Криминале“.

Според Песков откъм качество тази "партенка" е съпоставима с останалата част на доклада, огласен миналата седмица.

Документът твърди, че руският президент Владимир Путин лично е замесен в хакерската атака по време на президентските избори в САЩ.

Днес пък редица медии в САЩ съобщават за съществуването на документ от 35 страници, съставен от различни бележки с дати от юни до декември 2016 г. Те са написани от бивш агент на британското контраразузнаване, който бил нает от политически опоненти на Тръмп и когото американското разузнаване смята за достоверен източник. Сведенията били събирани още от времето, когато Тръмп идвал в Москва като организатор на конкурс за красота.

Според медиите шефовете на службите в САЩ са представили на новоизбрания президент резюме на този документ в две страници миналата седмица. Това станало, когато те съобщиха данни от доклада си предполагаемата руска намеса в американските президентски избори.

Документите показвали, че предизборният екип на Тръмп и Русия са били в контакт по време на кандидат-президентската кампания. Американското разузнаване вижда в тях доказателство, че Русия е опитала да се сдобие с информации и за двамата кандидати. Но Москва избрала да разкрие само тези, отнасящи се за Хилъри Клинтън.

Малко по-късно сайтът "Бъзфийд" публикува сканирана версия на документа, като уточни, че не може да гарантира за автентичността му.

"ФАЛШИВИ НОВИНИ - ПЪЛЕН ПОЛИТИЧЕСКИ ЛОВ НА ВЕЩИЦИ!" 

Така реагира в туитър на поредните публикации Доналд Тръмп. (Съобщението му е изцяло с главни букви.)

 

 

Съобщенията за наличието на компромат срещу Тръмп в Русия са недостоверни, коментира Николай Ковальов - бивш шеф на ФСБ в периода 1996-1998 г. и настоящ депутат от Думата.

От сайта "Уикилийкс" заявиха, че са скептично настроени към твърденията на американските медии.