Последното издание на сп. "Тайм" разбуни духовете с провокативната си корица, на която с тлъсти букви е написано "Яжте масло" и има почти сладострастна снимка на жълтата млечна вкусотия.

Според водещата статия на броя дълги години учените са заклеймявали наситените мазнини като виновник за затлъстяването, високия холестерол и всички производни на тях заболявания. В същото време все повече изследвания показват, че основната причина за болестите на века, сред които е и диабетът, са свързани с приема на въглехидрати, захар и храни с висока степен на преработка.

Скорошно изследване на Кеймбриджския университет, цитирано от "Тайм", поставя под въпрос приеманата за даденост връзка между т.нар. лоши мазнини с животински произход като маслото, маста, тлъстото свинско, и сърдечно-съдовите заболявания. В изследването има и още едно "кощунствено" откритие - че полиненаситените, т.нар. добри мазнини, които се съдържат в храни като сьомга, орехи и други растителни масла, не намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

Според изследването, публикувано на Annals of Internal Medicine, набеждаването на наситените мазнини е свързано с погрешни данни.

Ръководителят на проучването - д-р Раджив Чаудъри твърди, че екипът му е анализирал 72 публикувани изследвания на над 600 000 души от 18 държави.

Къде е заровено кучето? Заблудата идва от десетилетия и е свързана с транс мазнините, които са действително вредни и могат да се намерят в почти всички десерти и печени продукти. Те категорично вредят, защото е доказано, че увеличават нивото на лошия (LDL) холестрол и намаляват нивата на добрия (HDL) холестерол.

"Тайм" не е първото издание, което реабилитира маслото. В края на март във в. "Ню Йорк Таймс" известният диетолог Фред Кюмероу разгласи изследване, според което умерени количества от масло, сирене и тлъсто месо не само, че не запушват артериите, но и дори са полезни.