СИМОНА РУСЕВА

Британската кралица Елизабет II ръкоположи днес Анджелина Джоли (39 г.) в благороден сан – Дама.

Малцина знаят, че “дама” във Великобритания може да се изрече само по адрес на жена, получила честта от коронована особа да се титулова така. Това е и най-високото кралско отличие за чужди гражданки.

Анджелина го получи заради ангажираността си срещу сексуалното насилие по света. В борбата за пресичането му тя е специална посланичка на ООН.

Церемонията по награждаването се състоя, малко преди да започнат днешните тържества в Лондон по честването на 88-годишнината на кралица Елизабет II. Тя е родена на 21 април 1926 г., но на тази дата Лондон е навъсен и дъждовен. Парадът винаги е през юни.

Награждаването на Джоли беше ръководено лично от британския външен министър Уилям Хейг. Ръкоположена като Дама, актрисата развълнувано заяви: “За мен означава много да бъда отличена за нещо, което е тясно свързано с външната политика.”

Анджелина Джоли с външните министри на САЩ и Великобритания Джон Кери и Уилям Хейг.

Ръкоположената в сан Дама бе поздравена от американския външен министър Джон Кери, както и от принц Чарлз и съпругата му Камила.

Неизменно до Джоли бе нейният сподвижник в живота Брад Пит (50 г.). Той винаги подкрепя любимата жена в нейната обществена дейност.

Този път тя пристигна в Лондон не само, за да получи званието. Холивудската звезда свика вчера в британската столица международна среща за борбата срещу сексуалното насилие и използването му като опасно оръжие в зони на конфликти. Джоли ръководеше форума и разказа за ужаси, с които се е сблъсквала. Тя призова света да не си затваря очите пред страданията и униженията, на които са подложени хиляди жени.