Борисов и ГЕРБ приспаха сектора "Сигурност". Това е извод от оценката на  ДСБ за политиката на правителството, която Радан Кънев, Атанас Атанасов и Вили Лилков представиха на пресконференция днес. 

Министър-председателят е основният отговорен за това, подчертаха десните.

"Основните проблеми на българското общество са три - бедност, несигурност  и корупция. За  два от тези  основни проблеми - несигурността и корупцията - от огромно значение  е политиката на МВР, на службите или изобщо политиката в сектор "Сигурност"", заяви Кънев.

Като ключови лидерът на партията посочи битовата престъпност, незаконния трафик през границите и нагласените обществени поръчки, в които изтичат парите от бюджета.

Атанас Атанасов подчерта, че няма нито един случай на назначаване на областен директор на МВР с конкурс, въпреки че законът го изисква.

"Всичките са подбирани по принцип "лоялност към управляващите."

Той коментира като негативни кадровите решения и скандали в МВР. И свърза тези проблеми със способността на МВР да разкрива престъпността на всички нива.

Атанасов бе изключително критичен и към мерките по отношение на трафикантските канали за хора, като подчерта, че 80% от хората, минали границата незаконно, нямат нищо общо с войната в Сирия.

На въпрос как оценяват собствената си работа Кънев припомни, че е казал при излизането на  ДСБ от властта, че Атанас Атанасов е щял да подаде оставка като председател на комисията по сигурност в парламента така или иначе.