Да довършим започнатото година по-късно – под това мото започна традиционният протест #ДАНСwithme срещу правителството на Пламен Орешарски пред Министерския съвет в София, който отбелязва годишнината от първото масово излизане на улицата срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. 

В началото на протеста, около 18,00 ч пред правителствената сграда се бяха събрали около 150 човека, а наблизо на бул. "Дондуков" и в малките околни улици можеха да бъдат преброени поне 400 служители на реда.

Час и половина по-късно, около 19,30 ч вече хиляди граждани скандираха „Оставка“, "Червени боклуци", "БКП е мафия". Чуват се рефрени като "Когато падне БСП, не искам аз да съм отдолу". Хората развяват националния флаг и носят плакати, между които и "ДАНС no more", "Революция", "Южен поток" - корупционен въртоп ще удави България", "Рубладжиите на терминал Сибир", "България каза: Орешарски върви си!" и др.

Шествието вървеше бавно към "Орлов мост", като в 19,40 ч спря пред Народното събрание.

По пътя между Министерския съвет и парламента хората пееха нова песен: "Кой поръча, кой поръча, кой поръча Пеевски?" с мелодията на нецензурен футболен рефрен. Пред самото НС се чу гръмването на две-три пиратки. А малко по-късно, към 19,50 ч десетки домати и яйца полетяха и се разбиха на стълбите на институцията, стигайки почти до вратите под надписа "Съединението прави силата".

Полицията реагира едва-едва, а гражданите й отвърха с викове: "Пазите престъпници" и "Полицията е с нас". Като цяло протестът е изключително спокоен, няма провокации или нагнетяване на напрежението, предаде репортер на Клуб Z. Усещането е точно като преди година, спокойно, ведро, хората са усмихнати. Единствената разлика от предишните протести е, че не се обикалят партийните централи, отбелязват протестиращи.

По изчисления на очевидци протестиращите днес са поне 5000 души. По данни на полицията хората не са били повече от 3000 души.

Пред паметника на Цар Освободител е опънат трансперант с надпис: "Докога??? Не ви ли е срам?", а над него се развяват български и украински флагове.

От  #ДАНСwithme призоваха хората да дойдат на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента във вторник и там ясно да заяват искането си това правителство да си ходи час по-скоро.

На мястото на протеста продължават да се събират хора, движението по бул. „Цар Освободител“ е спряно. Към протеста, на който много от гражданите са довели и своите деца, се присъединиха „Ранобудните студенти“, виждат се знамена на БЗНС и Реформаторския блок, както и лидерите на Реформаторите Радан Кънев, Корман Исмаилов, Прошко Прошков, Божидар Лукарски, Мартин Димитров и др.

По-рано през деня от "Протестна мрежа" отправиха три нови искания, но този път към следващия парламент - създаване на парламентарна комисия "Кой" за разследване на задкулисията в политиката; разкриването на пълната информация за "Южен поток" и провеждането на операция "Чисти ръце" за членовете на всички партии, които искат да влязат в следващото Народно събрание.

В 20,15 ч част от протестиращите започнаха да се изнасят от площада пред Народното събрание в посока "Орлов мост", като пет минути по-късно затвориха движението по "Цариградско шосе". Полицията е спряла колите и градския транспорт до Алея "Яворов". На "Орлов мост" се събира група от около 500-600 протестиращи, която продължава да нараства.

Около 20,55 ч протестът приключи, като "Орлов мост" и "Цариградско шосе" бяха отворени за автомобили.

Протести има и в Пловдив, Варна и други областни градове.

Още страхотни снимки от протеста можете да видите тук.