"Нима някой не вярва, че освен нас, друг няма кой да направи магистрала „Хемус”. Не са я направили досега, няма да я направят и след това. Ние ще я направим."

Така премиерът в оставка Бойко Борисов отвори в предаването "Панорама" по БНТ една от любимите си теми - за строителството на магистрали.

Припомняме, че тази седмица, в последните дни от мандата на правителството "Борисов 2", стана ясен победителят в една от големите обществени поръчки в областта на пътното строителство.

Новите 9,3 км от Ябланица до Боаза ще се строят от обединението "ХВП Ябланица" ДЗЗД, в което участват "Хидрострой" АД, "Водстрой 98" АД и "Пътстрой Бургас" ЕООД. "Водстрой 98" беше една от ключовите фирми в строителния бизнес на депутата от ДПС Делян Пеевски, която официално бе придобита от "Хидрострой". В общественото пространство все още витаят съмнения, че Пеевски има влияние в компанията.

Водещият на обзорното предаванет Бойко Василев припомни на Борисов, че преди време е спирал поръчки, свързани с Пеевски, което е означавало, че нещо не е било наред. А Борисов отвърна:

"Да и съм го обяснявал точно в това студио. Когато може да направиш по-малка дъга на магистралата, като намалиш скоростта, тогава тя става по-евтина. Виждате сега новите търгове са с 30-40 млн. и нагоре по-евтини. Ние трябва да направим „Хемус”, това е задължително за Северна България. Не се ли направи „Хемус”, България в следващите 10 години ще се раздели на север и юг."

Относно коментар на Василев, че отвън правителството получава похвали, а хората в страната не разбират тези успехи, Борисов разви философска теза:

"Глас народен – глас Божи! Така са преценили. Казвал съм – винаги може да е по-добре, винаги може още и в това се състои успехът на света. Да се стараем максимум по-добри да ставаме. Само за 2 години във всяка една сфера ние сме се постарали да има по-голямо финансиране, повече реформи и да е по-добра, отколкото е била. И това е факт."

Премиерът даде пример за успешна реформа с постигнатото от Москов при договарянето на цените на лекарствата: "137 млн. лв. сега ще се върнат в здравната каса от фармацевтичните компании".

Борисов е на мнение, че българите разбират ГЕРБ, просто искат всичко да става по-бързо, защото 25 години са били в очакване. Той се върна преди 5-6 г., когато му устройвали кризите с битовите отпадъци, с боклука.

"Оттогава всички населени места – от София до къде ли не – имат най-съвременните заводи, с депата за битови отпадъци, с преработващите инсталации. След това хората си мечтаеха да могат да се разходят по "Витошка", беше пълно с джипове на мутри. После си мечтаеха да имат метро, Южна дъга, Северна тангента. После си мечтаеха да ходят до морето по магистрала или до Гърция по магистрала, до Истанбул по магистрала. Положихме усилия - направихме ги. После искаха като отидат децата им на море, да не се връщат болни. Хиляди тонове фекалии се изливаха в Черно море и в реките на България. Сега навсякъде има пречиствателни станции и затова има 40% ръст на туристите, за това за първи път минахме 8 млн. туристи, затова в този бранш се реализира над 7-8 млрд. печалба за държавата", така Борисов обрисува постигнатото при двете правителства на ГЕРБ."

И продължи: "Само че хората казват – да, ама вие сте длъжни да го направите. Да, ама преди нас също бяха длъжни да го направят. Можело е още до 1989 г. поне една магистрала да има, само да я поддържаме. Колко правителства са минали преди нас - що не направиха на „Витиня” тунелите, виадуктите? Що не направиха бул. „Черни връх”?"

Бойко Борисов говори и по темата за справедливостта в обществото (или по-скоро липсата й), като по думите му това зависи от съдебната система. Политиците могат само да направят конструкцията, както иска Брюксел. Каквото казаха – променихме. Сега хората в съдебната система – съдии и прокурори, трябва да направят така, че бъгарите да усетят чувството за справедливост – с бърз процес, с ясни обвинения и и да се направи необходимото в работата с МВР, смята премиерът.

На въпрос какво мисли за обвиненията, които получиха министри от неговите кабинети - Дянков, Трайков, Ненчев, Москов, Борисов не взе страна и не защити министрите си, някои бивши:

"Аз заставам винаги на страната на правдата. Всички искахме и говорим да проверяват, да повдигат обвинения – прокурорите това правят. Аз съм им бил шеф, но министърът пряко и единствено отговаря за своето министерство. Премиерът може да му разпореди, но той не е длъжен да изпълни. Една чистачка да се назначи или да се направи сделка – това има право само министърът. Затова винаги съм им казвал – мислете, работете с акъла си, бъдете отговорни, внимавайте какво правите, защото идва Видовден и трябва да се отговаря за това, което сме правили. Мен са ме проверявали десетки пъти."

Борисов се изказа умерено и прагматично за отношенията с Русия. По думите му България има нужда от руски газ за газовия хъб "Балкан". Руският президент Владимир Путин също имал интерес към проекта, но само ако ЕС бъде предварително уведомен за "всички наши стъпки". Борисов дори изрази благодарност на Путин, че е проявил воля за решаването на проблема с реакторите за "Белене", въпреки всички противоречия през годините. В резултат на това, Русия решила да пренасочи туристите към България и по думите на Борисов министърката на туризма Николина Ангелкова договорила тези дни 40% ръст на руските туристи за лято 2017.

Премиерът благодари на Путин и че изпратил кораби на ремонт във Варна, както и за това, че "уредихме ремонта не само на хеликоптерните двигатели, но и на самолетите СУ и МиГ-29, вместо да ги пращаме в Полша". Борисов каза, че е длъжен да пази тези отношения с Русия, защото много бизнеси у нас са пряко зависими от нея.

"Аз пък мислех, че вашата пътеводна звезда е Ангела Меркел", жегна го водещият Бойко Василев.

"Ако в България са идвали отнякъде пари, това е само от Европа. Всички останали са ни взимали", отвърна му Борисов.

За отношенията си с новоизбрания президент Румен Радев Борисов заяви, че винаги са били колегиални и прагматични. Той се обадил на Радев да му честити Нова година.

"Народът го е избрал, ние му стискаме ръката, козируваме и си заставаме на позициите... Истински се надявам да му стигнат познанията и силите. Българите след десетина дни ще дадем цялата държава, всички решения на него, за месеци наред. Без парламент, без кой да го напътства, ако изключим г-жа Нинова. Просто казвам каква трудност му предстои и му пожелавам успех. Никога не бих си позволил да му кажа да се обади, ако има нужда от съдействие. Това си е негова работа. Няма по-лошо от непоискана помощ. Но това е равносилно утре с нас да ни сложат на един МиГ-29 и да чакат да правим Кобрата на Пугачов", така Борисов се изрази за евентуално сътрудничество с новоизбрания президент.

И дори похвали кампанията на Радев: "Беше добре, че загубихме. Ние загубихме от един достоен кандидат. Аз самият обичам авиацията и като гледах самолетите, то рекламите бяха един МиГ-29 летеше нагоре-надолу с пилот Румен Радев. Как да не гласува човек? Това беше една перфектна кампания. Можеше ние да изкараме ген. Попов и два МиГ-29 да се разминават. Тогава вече резултатът щеше да е друг."

Бойко Борисов обяви, че в ГЕРБ искрено искат мажоритарни избори. И че въпросът е можело да бъде решен още в парламента преди време. Последва емоционален момент:

„Аз съм произлязъл от народа. Бил съм само войник на народа. Само съм му служил и тази власт, която са ми давали хората, като кмет, премиер и партия, ние дължим само на тях. Нито съм внук на член на Политбюро, нито съм син на някой.

Аз съм дете на малтретирани от този режим. Казвам това, понеже сега много внуци започнаха да ни дават акъл какво да правим, досега бяха синовете, сега внуците започнаха. Техните родители ни мачкаха, сега ще оставим внуците и синовете им да ни мачкат... Значи едни ще бъдем мачкани цял живот. Те ще учат моето дете и моя внук кое е правилно, защото не носели вина.

Аз не искам нито да ги убивам, както са правили те, нито да ги пращам в концентрационен лагер. Но да ми дават морал, да ми говорят кое е правилно, не искам да ги слушам. Аз съм се наслушал на лъжите на родителите им. Не искам повече да ги слушам.”

На въпрос изключено ли е напролет, след изборите, да видим коалиция ГЕРБ-БСП, премиерът отговори: „Като им слушам обидите и приказките... Трудно мога да приема, че има по-опитен от мен в тази дейност. Минало ми е много през главата. Много съм се карал, много хора съм обидил и съм стигнал до извода, че трябва да внимаваш какво говориш. Че утре трябва да лижеш там, където си плюл... Зор ли е сега да счупят държавата.

Борисов прогнозира тежка политическа криза при тези отношения на тотално отричане между политическите партии и ако парламентът е толкова шарен, както се очертава:

"Ще има невъзможност да се направи правителство. С месеци ще стоим така, докато народът разбере, че трябва да вземе една тояга и да ни изпъди всички - не само които сме в парламента, и тези, които са отвън... Те не са възпитани, не се държат нормално, не се държат като политици. Всяка дума е обида, всяко обръщение е нападка... Светът ще влезе в много тежка ситуация в следващите години и ние в момента сме един остров на стабилност. И ако политическата класа може да обединим усилия, вместо да се чудим само как да се "ядем", би било голям успех за държавата."

На финала на интервюто Бойко Борисов отчете два неуспеха на управлението: че не са успели да накарат ромите да учат, поне до 8 клас, за да се научат да четат, пишат и после да си намерят работа. И че не са могли да пречупят фалшивите инвалидни пенсии и да ги дадат само на тези, които заслужават.