Христо Бонев-Зума, който тази сутрин получи масиран инфаркт, е опериран 5 часа и половина в УМБАЛ "Свети Георги", поставени са му два байпаса, информира водещият в България кардиохирург професор Генчо Начев пред Нова тв.

Той и лекарите, които се грижат за състоянието на величието, още не се наемат с прогнози. Засега състоянието на бившия национал и селекционер е стабилизирано, животът му е спасен. Решаващи ще са следващите два дни.

"На ръба е. Опитали са се да изтеглят съсирека кръв в запушената артерия. Най-важното е, че веднага са се обърнали към кардиохирургията. От запушения съд извадих около 10 сантиметра съсирек, изчистили сме всичко, направил съм два байпаса, каза светилото в кардиохирургията Генчо Начев, пристигнал специално в Пловдив, за да оперира легендата. - Съпругата му каза, че никога не се е оплаквал от сърце. Аз съм се виждал поне 2-3 пъти в годината по други поводи с него, никога не ми е казвал, че има оплаквания."

В момента сърцето на Христо Бонев работи със специална помпа, която ще бъде извадена при подобравяне на състоянието му.

Рано тази сутрин величието на "Локомотив" (Пловдив) и националния отбор е приет в клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ "Свети Георги". Докарала го е "Бърза помощ", бил е със своя син. Бонев се оплаквал от изтръпване на лявата ръка и болки в сърдечната област. Разменил е няколко изречения с охранител в болницата.

По спешност бе повикан Генчо Начев

69-годишният Христо Бонев - едно от най-големите и обичани имена на българския футбол, е играл като халф за "Локо" (Пд), за кратко в ЦСКА и АЕК (Гърция). Носител е на Купата на Съетската армия през 1983 г. с "Локо", вицешампион през 1968 г. с ЦСКА и 5 години по-късно с пловдивските "железничари".

В А група има 410 мача (404 за Локомотив (Пд) и 6 за ЦСКА) и 185 гола (180 за Локомотив (Пд) и 5 за ЦСКА). За купата на УЕФА има 14 мача и 6 гола с екипа на Локомотив (Пд).

В националния отбор на България дебютира на 22 март 1967 г. срещу ФРГ - 0:1, а последния му мач е на 25 април 1979 срещу Аржентина - 1:2 в Буенос Айрес, когато вкарва гола.

За националния тим има 98 мача (на второ място), в които 42 пъти е капитан и е отбелязал 48 гола.

От 1996 г. до 1998 е начело на националния отбор като селекционер, като го класира за световното във Франция. Това е и последното участие на България в мондиал. Сега Зума е почетен президент на любимия си "Локомотив". На 3 февруари трябва да навърши 70 години.