Бившият финансов министър Симеон Дянков няма как да е виновен в това, в което го обвинява прокуратурата - той не е имал властта да извърши предполагаемото престъпление.

Това заяви адвокатът му Марин Марковски в предаването „Tази сутрин“ по bTV.

Прокуратурата обвини Дянков, че е искал да облагодетелства с близо 1,3 млн. лв. фирма "Булброкърс" – инвестиционен посредник при сделката за продажбата на миноритарния пакет дялове на държавата в EVN - и това е станало по устен съвет на бизнесмена Иво Прокопиев.

"Да се получат указания от Прокопиеев за Дянков е все едно на един режисьор от ранга на Стивън Спилбърг да му дава указания младеж от ВИТИЗ. Дянков е министър с изключителни квалификация, знания и култура. Това е най-успешният министър от години насам. Един изключително отговорен специалист не може да получава указания за нарушение на закона, защото няма да иска да ги чуе. Цялата тази структура за извършено престъпление е нещо мъчително, неточно, неясно и невярно“, каза Марковски.

„За да може да бъде облагодетелствана тази фирма - да бъде избрана да извърши сделката и Дянков да има вина, той трябва да има реалната властова възможност, това трябва да е в неговите права. Неговото положение като министър на финансите категорично не го позволява.

Наистина министър на финансите звучи авторитетно, но неговото юридическо положение в структурата на институциите, които трябва да извършат сделката, не позволява той да определи, даже да укаже, даже да посъветва коя фирма да бъде избрана“, добави адвокатът.

Юристът припомни, че всички сделки се извършват от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол, чийто надзорен съвет се избира от Народното събрание, а не се контролира от Министерския съвет и министъра на финансите. Има и Комисия по финансов надзор, през която е минала сделката, а тя е структура, подчинена само на Народното събрание (всъщност първите сигнали срещу "Булброкърс" са ходадени точно от "фамозния" бивш шеф на КФН Стоян Мавродиев. Фирмата дори спечели дело срещу него, б.р.).

На настоятелните забележки на водещия Антон Хекимян - че прокуратурата твърди, че макар да няма право, бившият вицепремиер устно е издавал указания да бъде избрана точно тази фирма, Марковски отговори първо, "че му знае въпросите предварително", а след това и по същество: "Г-н Дянков никога не е издавал подобни указания."

"Ако вие не чуете нещо, което е много съществено, няма да има ползаа от нашия разговор. Но аз знам, че вие сте много интелигентен и ще го чуете", вметна Марковски към водещия. "Не може Дянков да определи инвестиционния посредник - той няма такова право, той няма тази власт", повтори той.

"Когато са съдили по времето на Сталин, са казвали точно така: „У нас не съдят напразно“. Да, ама се оказва, че го правят. Това е процес, който е обречен на на юридическа и доказателствена катастрофа - каза още адвокат Марковски. -

Готов съм да слушам всякакви въпроси на арията на клеветата."