ГЕРБ няма да сваля доверието от пловдивския кмет Иван Тотев, а истината ще излезе наяве. Това стана ясно от думите на зам.-шефа на партията Цветан Цветанов по бТВ.

 

Според Цветан Цветанов не трябва да се говори прибързано за Иван Тотев, тъй като "всеки е невинен до произнасянето на трета инстанция". Той познавал "и други хора", срещу които е имало обвинения, пък накрая нищо не е излязло.

"И мога да дам пример и с други колеги, които също са минали през подобни обвинения, но те са били несъстоятелни". Истината ще излезе наяве, смята Цветанов.

"Това което ще направим ние от ПП ГЕРБ – защото вече има призив от наши структури за среща, провел съм разговор и с министър-председателя, мисля, че щ е можем до няколко дни да проведем работна среща с местната структура в Пловдив", каза още зам.-шефът на ГЕРБ.

Цветанов обясни, че Тотев е свършил много работа в града и всички пловдивчани виждали резултатите от това. Именно заради това в ГЕРБ нямали намерение да прибързват със свалянето на доверие от него, тъй като и преди имали подобни случаи с кметове от партията.

Той отговори на критиките на Атанас Атанасов от ДСБ за провал с борбата с престъпността и че Бойко Борисов и Сотир Цацаров заедно избирателно решавали кой да се удари.

Но защо не казваме, че и към настоящия момент ДСБ има свой представител в МВР? Цвятко Георгиев - зам. министър  беше лично подаден от ДСБ.

В борбата срещу престъпността винаги трябва да има институционално взаимодействие - каза той по повод отличния синхрон на партията му и държавното обвинение. - Когато се извършват процесуално-следствени действия и когато имаш наблюдаващ прокурор, не виждам лошо да работят институциите заедно.

Той все пак каза, че най-много са щетите в МВР от управлението на Орешарски и Цветлин Йовчев и министерството полага огромни усилия да се възстановява (всъщност те подадоха оставка на 6 август 2014 г., б. р.)

За голямо съжаление вече няма главен секретар като Калин Георгиев - впусна се в спомени Цветанов за бившата си "дясна ръка", който в голяма степен с показанията си го "извади" от делото за 6-те "не". - Няма шеф на БОП като Флоров (Станимир Флоров беше съподсъдим с него по друго дело, б.р.)... Като Милен Димитров - директорът на Бургас (който даде показания и задвижи случая "Червей",б.р.), Алекси Алексиев, който беше директор на Стара Загора...

Той напомни, че страната ни преди е била давана за пример за борба с престъпността.

Днес говорим за липса на полицейско присъствие, днес говорим действително, че са необходими повече полицаи, които да могат да изпълнят полицейското присъствие. Кой закри СОД - попита Цветанов по адрес на разформированата полицейски охранителна структура. - Патрулите на СОД винаги бяха в разстановката - когато има полицейско мероприятие.

Винаги в управлението на БСП има личен икономически интерес. 20-25 млн. беше самоиздръжката на СОД-МВР (практически полицейската фирма за охрана беше най-голямата без конкурент в страната, б.р.) Тези 20-25 млн. отидоха в частниея сектор, напомни вторият човек в ГЕРБ.

По повод отминалите избори, Цветанов каза, че "кандидатите им били обявени по-късно".

ГЕРБ ще се демократизира и ще се вслуша в гласовете отдолу, стана ясно още:

Трябва да дадем възможност на по-голямата периферия от наши членове по-активно да участват в диалога с членовете на партията.

Трябва да се съобразяваме както с нашите членове, така и с вота на избирателите, когато отиваме на избори.

Той нарече "морален акт в тежки времена" подадената от кабинета на Борисов оставка.

Но се съгласи, че поставянето на ултиматум от лидера на партията е изкарало срещу тях до урните хора, които никога преди не са гласували.