Новоизбраният президент Румен Радев и вицепрезидентката Илияна Йотова се заклеха пред парламента. Това стана в присъствието на настоящия президент Росен Плевнелиев.,на президентите Георги Първанов и Петър Стоянов, на премиера Бойко Борисов, патриарх Неофит и др.

В залата присъстваха и много посланици на чужди държави. Пръв от тях дойде руския посланик Анатолий Макаров.

"Съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото Народно събрание", каза в началото на речта си Радев.

Според него "липсата на справедливост е навред - в драматичната пропаст между бедни и богати в контрастта между столицата и селата, в безнаказаната корупция и злоупотребата с власт". Радев изтъкна, че несправедливостта е сред основните мотиви за емиграция.

"Обществените очаквания са фокусирани в съдебната ситема. Тук погледът на българските граждани и европейските партньори виждат едно и също. Съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото народно събрание и да постигне ясни цели - бързо, справедливо и независимо праваосъдие", каза Радев.

Румен Радев допълни, че държавност се гради с натрупване.

"Бих желал да изкажа своята признателност от постигнатото от моите предшественици. Всяко поколение има своите изпитания. Преходът се оказа нашият жребий. Ерозията на българската демокрация е ескалиращ проблем", каза Радев.

Румен Радев изтъкна, че референдумът, макар да е останал под законовия праг за задължителнот показа, че българите искат личности в парламента и ограничаване на партийните субсидии.

"Отговорност на народните представители е да намерят решение на тези граждански очаквания. Реформата на Изборния кодекс трябва да е такава, че да не създаде повече проблеми, отколкото се опитва да реши", каза Радев.

Новият президент декларира, че ще бъде президент на всички българи, независимо от партийната ни принадлежност.

"България днес е член на ЕС и НАТО. Членството в двата съюза е стратегически избор, който не трябва да бъде поставян под въпрос. Ефективното членство предполага ясно осъзнаване и последвоателно отстояване на националния интерес, участване в изработването в общи решения. Българската външна политика трябва да се формулира у нас и да се отстоява навън, а не обратното", каза Радев.

Той изтъкна, че нарастват антиевропейските насторения.

"Свикнахме да таксуваме като популизъм всяка остра критика срещу ЕС. Но това само увеличава недоволството. Обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена. Противното би значело загуба на време", каза президентът.

Той коментира и кризата в отношенията между ЕС, НАТО и Русия.

"Студената война е печален опит от миналото. Ролята на държавния глава не е да посочва враг, а да способства за разрешаването на кризата", каза Радев.

Според него резултатите от изборите в САЩ дават мадежда за скорошно възстановяване на диалога с Русия.

"Бизнесът с миналото е част от безпътицата", каза още Радев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ