Вече ще има тримесечни винетки, а годишните ще важат от датата на издаване, до изтичането на 12-те месеца от нея. Това гласува парламентът като прие на второ четене промени в закона за движение по пътищата. Досега тримесечни или сезонни винетки, които да важат само за летния сезон, нямаше. А годишните винетки важаха до края на съответната година, независимо от датата, на която са били закупени.

Чужденците, които са се движили по републиканската пътна мрежа без да са заплатили такса ще заплащат компесаторна такса, която ще им дава право да довършат пътуването си, след като нарушението им бъде установено от органите на реда в рамките на 24 часа.

Размерът на компенсаторната такса ще се определя от Министерския съвет в зависимост от вида на пътното превозно средство. Основание за заплащане на тази такса ще е налице единствено тогава, когато потребител е използвал републиканската пътна мрежа, без да е заплатил законоустановените такси за ползване. Въвеждането на таксата е следствие от установените проверки по отношение на транзитно преминаващите пътни превозни средства на територията на страната.