Христо Ангеличин – зам.-министър на външните работи, е привлечен като обвиняем във връзка със закупуване на телефонни централи за 12 посолства.

Това съобщи днес прокуратурата, откъдето само в рамките на ден „презентираха“ две разследвания срещу Външно. Зам.-министър Ангеличин на своя глава се опитал да нанесе щети за 840 хил. лв., твърдят от прокуратурата, след като през 2015 г. е взето решение да бъдат подменени телефонните компютърни централи в 12 задгранични представителства във връзка с предстоящото председателство на България на ЕС.

Като отговарящ за това Ангеличин, вместо да проведе процедура по Закона за обществените поръчки, директно разпратил грами във въпросните 12 задгранични представителства. Той директно указвал на коя фирма да бъдат преведени сумите и прилагал примерна фактура и банкова сметка.

Говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова каза, че сигналът при тях е подаден от Кристиан Вигенин. Тя обаче не уточни Вигенин откъде има данните. Повечето от посланиците се усъмнили и не направили преводи, а тези неколцина, които превели пари, после си ги поискали и фирмата ги върнала.

Т.е. - за държавата не е настъпила нито стотинка щета, уточниха от прокуратурата.

Въпреки това оттам ще поддържат, че "... са могли да настъпят значителни вредни последици за МВнР в размер на 429 422 евро /839 876,43 лв./, както и нарушаване на принципите на равнопоставеност и недопускане на дискриминация, свободна конкуренция, пропорционалност, публичност и прозрачност" и т.н.

Що се касае до другото досъдебно, от държавното обвинение отказаха да направят каквото и да е предположение кои ще са обвиняеми по него. Вчера Софийската градска прокуратура е образувала разследването, което засега е срещу "ръководни длъжностни лица от Министерство на външните работи за престъпление по служба и безстопанственост".

Данните, оценени като достатъчни и послужили за образуване на разследването, касаят непровеждането на обществена поръчка от МВнР по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП) за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МВнР, поясняват от държавното обвинение.

И тук има странност - в началото  на 2016 г. изтекъл старият договор за фирмата, която обичайно прави логистиката на дипломатите ни. МВнР всъщност не е провело обществена поръчка, но направило тристранно споразумение с Министерството на земеделието и храните и фирмата, която то ползва за подобни дейности. Според Арнаудова това не отменя факта, че министерството е заобиколило ЗОП.

За около 6 месеца на фирмата били изплатени 700 000 лв. за тези дейности. Според говорителя на СГП Зорница Таскова, за капак фирмата правела солидни отстъпки на МЗХ, като техен голям клиент. Ведомството на Даниел Митов обаче платила за услугите без да ползва търговска отстъпка.

"Може да е министър, може да е ресорен зам.-министър, може да е шеф на дирекция" - така Румяна Арнаудова отговори на въпрос към кого персонално ще се ориентира обвинението.

Така на практика тя не изключи възможността и по това дело подсъдим да се окаже Христо Ангеличин, който е ресорен на Дирекция „Бюджет и финанси“, Дирекция „Управление на собствеността и материално – техническо осигуряване“ и Дирекция „Сигурност“.