Реформаторският блок да е гарантът, че в следващия парламент няма да има коалиция между ГЕРБ и БСП - такава цел пред дясното обединение постави водачът на Парламентарната група и член на ръководството на ДБГ Найден Зеленогорски по време на Националния съвет на партията си. Той се проведе седмица преди т.нар. обединителен конгрес на Реформаторите идната събота.От ДБГ отчетота работата си в парламента и тази на "реформаторските министри", а лидерката и вицепремиер в оставка Меглена Кунева обяви:

"Въпреки естествени съюзници като партии от ЕНП, с ГЕРБ ние бяхме често коректив, а често и конкурент на ГЕРБ"

Така и не стана ясно кои точно са били "корекциите", в които ДБГ и Реформаторския блок са успели. От отчета на Зеленогорски за работата на депутатите обаче се разбра, че приемането на антикорупционния закон на първо четене е сред изброените успехи, макар и частично.  Въпреки че във времето от ДБГ заплашваха и властта да напуснат, ако този закон не бъде приет окончателно от Народното събрание. Все пак Кунева се закани в началото на заседанието на партията си, че ще продължи да се бори докрай за окончателно влизане в сила на закона. В отчета фигурираха и числа - за 2 години РБ има внесени 90 собствени законопроекта, 30 от които на ДБГ. Половината от тях са влезли в сила.

По думите на Зеленогорски дясно-центристко управление, което да продължи реформите, е най-добрата перспектива за България и това, за което ДБГ работи. Той подчерта, че очакванията на Реформаторския блок са коалицията да е част от следващия парламент - в момента тя имала 6% подкрепа и е "сред най-конкурентните проекти".

"Фрагментирането е голямо изпитание за гласуващите в дясно. Сега има опити да се нанесат сериозни поражения върху РБ, една партия напусна, но пък друга влезе в РБ, а ние, в Блока, оставяме вратата  отворена към всички, включително и към тези, които напуснаха РБ", категоричен бе Зеленогорски.

Проф. Даниел Вълчев подчерта, че РБ ще има такава подкрепа на следващите избори, че да може да се направи дясно-центристко правителство и да продължат реформите.

"Очевидно е, че който не иска да има ляво правителство, доминирано от БСП, и който не иска в следващо правителство ГЕРБ да си правят, каквото искат, ще гласуват за РБ", каза той.

Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на РБ, съобщи, че на конгреса на РБ следващата седмица ще се установи нов начин на функциониране на РБ, с нови органи, гражданско участие и индивидуално и групово членство. ДБГ ще мобилизира стотици свои членове да участват в този конгрес, каза още Делчев

На въпрос за позицията на ГЕРБ, че е по-добре да управляват като правителство на малцинството, Даниел Вълчев каза, че от един месец ДБГ разчита всички изказвания на политически фактори у нас като предизборна агитация.