Григор Димитров е на осминафинал на Откритото първенство на Австралия, след като прелетя над Ришар Гаске (Франция), един от най-неудобните си съперници в тура - 6:3, 6:2, 6:4 за два часа и пет минути.

Гришо за трети път в кариерата си достига до тази фаза в първия за годината турнир от Големия шлем. Следващият съперник е Денис Истомин (Узбекистан), победил във втория кръг №2 в света Новак Джокович. Последва труден успех за него срещу испанеца Пабло Кареньо Буста - 6:4, 3:6, 6:4, 4:6, 6:2.

Първата ни ракета защити точките си от миналата година, когато отпадна в третия кръг. Така той ще прибави нов актив, но е способен на много повече. През 2014-а Димитров игра на четвъртфинал в Мелбърн. 

С впечатляващ стил и здрава психика днес българинът постави личен рекорд с 8 поредни мача без загуба. Никога досега в кариерата си той не е правил такава серия. От началото на годината още не е напускал корта победен.

Началото на мача срещу Гаске, който до днес водеше с 5:1 в мачовете между двамата, беше равностойно и показа кой на какво ще разчита. Гаске затвърди реномето си на състезател, който играе основно от крайната линия и разчита на дълги разигравания. Докато Григор е по-атакуващият и по-равнообразен тенисист.

Но дори с оръжието на французина българинът се чувстваше по-добре. Той диктуваше събитията на корта, докато Ришар зависеше повече от грешките на своя съперник.

Димитров пласираше доста по-лесно сервис геймовете си, докато при подаванията на Гаске геймовете бяха много дълги и драматични. На този фон пробивът на 18-ия в света с 2:1 беше изненада. Хубаво за Григор е, че успя бързо да направи рибрейк. 

Последва размяна, а при 4:3 все по-увереният и концентриран Димитров проби за 5:3. Последва маратонски гейм, в който сервиращият Григор трябваше да догонва от 0:40. Двамата си разменяха водачеството, а българинът успя след много перипетии едва от четвъртия си сетбол - 6:3 и 1:0 в сетовете.

Втората част тръгна отлично за хасковлията с пробив и лесно затвърждаване - 2:0. Вторият пробив дойде за 5:2, последва гейм на нула и 2:0 сета. Гришо тропаше на вратите на втората седмица на “Аустрелиън оупън”.

Превъзходството на българина по всички показатели бе потвърдено в началото на третия сет с нов пробив - на нула! Нататък двамата печелеха подаванията си. Видя се, че Димитров е съсредоточен в собствения си сервис, а не толкова да търси нов пробив. Което само удължи мача.

Положително е, че Гришо доста подобри успеваемостта на първия си сервис. Това му донесе лесни сервис геймове. Последният, за 6:4, бе спечелен гросмайсторски с 40:15. И 3:0!

Малка, но гласовита българска агитка подкрепяше Григор Димитров, като някои от песните явно бяха заимствани от футбола. Нашите тотално надвикаха привържениците на Гаске - и не трибуните се случи това, което и на корта.

Мачът закъсня и приключи много след полунощ в Мелбърн. С прекрасен триумф на Григор Димитров, който часове по-рано демонстрира и певчески хъс в трио с Роджър Федерер и Томи Хаас. И тримата са сред 16-те най-силни в "Аустрелиън оупън".