"Усещането ми за първата реч на новия президент Румен Радев в Народното събрание е двуяко. Много хубава реч, с много истини. Известно е, че когато казваш на някой истината, го боли и има отрицателна реакция. Той посочи всичките неслучили се неща в българската държава, промени и реформи в много от сферите."

Това заяви в интервю за бТВ Стефан Данаилов, депутат от БСП и водач на Инициативния комитет, издигнал генерала за президент.

"Репликата: "Имате още една седмица" е много чудесна. Тук става въпрос за политическа култура. Редно е в такъв тържествен момент, колкото и да ти е неприятно, да изслушаш. Това е все едно да отидеш на театър с презумпцията, че не харесваш това, което ще гледаш. И в един момент да започнеш да шумиш в салона.

Голяма част от присъствалите вътре не харесват самия Радев, защото той разбра, удари балтия. И затова се очакваше, но не такава реакция. Но той не беше готов за такава реакция. Не са го посъветвали, че като застанеш на тази трибуна, очакваш отдолу всякакви реакции - и негативни, и провокации", каза Ламбо.

Професорът заяви, че главният герой на това представление (Радев) се е справил на 90% при първата си реч. Защото можело да има по-голям смут от начина, по който се "държал салонът" и лапсусите да бъдат повече.

"Като първа крачка беше добре. Те главно реагираха на това, че той каза "не думите, а трябва да вършим работа". И това, че той им затвори устата, че имат още 5 дена, много ми хареса. Всички знаем, че имаме още 5 дена, но смисълът беше друг. След 5 дена няма да говорите и голяма част от вас сигурно повече няма да имат тази възможност в тази зала да говорят, тъй като се очакват нови избори и не се знае кой ще влезе в тази зала. Това е характер", обяви Данаилов.

На въпрос какъв президент беше Росен Плевнелиев, Ламбо отвърна лаконично: "Аз нямам много становище. Не го харесвам този човек и ми се видя малко слаб играч." И обясни, че за 5 години при мандата на Плевнелиев не е получил нито една покана от президентството, направо бил изхвърлен от протокола. А с идването на Радев веднага получил покана да присъства на тържеството пред храм-паметника "Св. Александър Невски", подписана от двамата президенти – Плевнелиев и Радев.

Плановете на БСП той очерта така:

Кампанията за президент беше генерална репетиция за БСП. Важното представление, премиерата предстои. И това ме интересува най-много - какво оттук нататък ще направим, за да имаме едно достойно представителство, дори и първо място."

На въпрос дали ще се кандидатира отново за депутат, Ламбо отговори, че първо трябва да го искат хората. И после допълни, че нямало как да избяга пак. Това не било плод на самочувствие, но може би все още имало нужда от неговото присъствие в парламента. Трябва да има някой човек, който все пак да укротява страстите, завърши темата той.

За равните шансове с ГЕРБ и възможността за широка коалиция с БСП:

"Мисля, че са крайни в това, което изговарят ръководителите на двете структури: "Никога с ГЕРБ", "Никога с БСП", никога, никога... Но ако се завърти спиралата да правим непрекъснато кампании, да правим непрекъснато нови парламенти, горката България. И тогава хората наистина с право трябва да дойдат да ни изринат оттам.

Затова винаги съветвам да бъдем малко по-кротки в отношенията си и да не правим дивашки кампании, които захранват една част от симпатизантите, но отвращават друга. Защото не се знае утре какво ще се случи. Не мога да си представя, че до днес ще те плюя и утре ще дойда да ти хвана ръка: "Хайде, братче, дай да работим." А такива случаи в политиката има много често, но не е редно."

Според Данаилов Бойко Борисов не е трябвало да подава оставка. Негово решение било продиктувано от това, че не могъл да приеме загубата (на президентските избори). Репликата му "Напускаме, подаваме оставка, ако не победим" настроила хората още повече. Това е негова лична загуба, не е на партията му, каза Данаилов.

В предишно интервю за бТВ Ламбо определи Борисов като Гинко Пружинко, защото премиерът непрекъснато повтарял едни и същи неща. Водещият Антон Хекимян цитира коментар на министър-председателя, че Данаилов е слаб политик, който подвежда хората.

"Слаб политик, слаб политик, ама го победих. Той много неща изговори против мен тогава. Бойко Борисов си има своите качества и аз ги признавам", допълни Данаилов.

"Е кой има 3 милиона бе, братче", така Ламбо отговори на идеята в червената партия да не се допускат кандидати за депутати с над 3 млн. лв. в банковата сметка. Така като гледам сегашната парламентарна група, не знам някой да има 3 млн., каза той.

От интервюто на Данаилов стана ясно, че той засега не е давал съвети на Румен Радев и нямало да се натрапва. Но имало неща, за които би могъл да даде някакво разумно решение, ако имало нужда.

"И затова ми е много любопитно какъв кабинет ще се покаже вдругиден. Защото истината е, че ние нито предложения даваме, нито някой се обръща към нас. БСП не се бърка на Румен Радев, абсолютно. Това никой не може да го повярва, но аз го казвам. Ясно е, че този кабинет не трябва да бъде свързан тясно с БСП", обяви БСП депутатът.

По думите му Радев нямало да допусне партията (БСП) да му се бърка и да му дърпа конците. "Ще се подчини на интересите на мене и на тебе, братче. Това ако не го направи, жалко. Но съм сигурен, че ще го направи. И съм сигурен, че той не забравя все пак, че него са го предложили и са го избирали основно членове на моята партия. От гледна точка на политическите знания за обществото, за хората - много е важно какво ти е обкръжението", бе коментарът на Данаилов.