Президентът Румен Радев подписа указ за произвеждането на парламентарни избори на 26 март 2017 г., съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Със свой указ президентът разпуска 43-тото народно събрание на 27 януари 2017 г., петък.

С друг свой указ президентът назначава Огнян Стефанов Герджиков за служебен министър-председател на Република България, информира прессекретариатът.

Президентът подписва указите за разпускане на парламента, насрочване на изборите и назначаване на Огнян Герджиков за служебен премиер.

По-рано през деня при президента Радев се събраха хора, които според източници, близки до администрацията, ще са част от служебния кабинет и екипа на държавния глава.

На "Дондуков" 2 пристигна Кирил Ананиев - най-вероятният финансов министър в правителството на президента.

Дългогодишният зам.-министър на финансите Кирил Ананиев почти сигурно ще бъде министър в служебното правителство.

Там беше и Гълъб Донев, за когото се говори, че ще поеме социалните дейности.

Гълъб Донев (вляво) - вероятният нов социален министър заедно с бъдещия си колега Кирил Ананиев.

В сградата тичешком влезе и посланикът ни в Берлин Ради Найденов, който се спряга за външен министър.

Ради Найденов влиза в сградата на президентството.

Към сбирката на бъдещите служебни министри се присъедини актьорът Рашко Младенов, който се предполага, че ще поеме Министерството на културата.

Рашко Младенов.

"На Дондуков" 2 влезе и бившата зам.-председателка на Народното събрание Екатерина Михайлова, макар че според запознати тя не отивала на сбирката. За разлика от бившия директор на областната дирекция на МВР в Пловдив Пламен Узунов, за когото се предполага, че ще бъде министър на вътрешните работи в служебния кабинет.

„Няма да ставам служебен министър, никой не ми е предлагал. Имам да си оправям неща отпреди“, обясни по-късно Михайлова пред журналисти присъствието си на "Дондуков" 2.

Пламен Узунов - бъдещ министър на вътрешните работи.

Сред пристигналите беше и доц. д-р Теодор Седларски, декан на Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и вероятен служебен министър на икономиката. 

Теодор Седларски вероятно ще поеме икономиката.

Като здравен министър в служебното правителството все по-настоятелно се спряга името на Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването. Очаква се той да е и вицепремиер.

Илко Семерджиев.

Според източници на Клуб Z министър на транспорта в служебния кабинет се очаква да е Христо Алексиев, заместник генерален директор "Стратегия и администрация" в Държавно предприятие НКЖИ от септември 2011 година. Той е на този пост за втори път. От 2007 г. до момента в НКЖИ последователно е бил заместник генерален директор и съветник към управителния съвет на НКЖИ.

Алексиев притежава магистърска степен по специалността "Международни икономически отношения" от УНСС, както и международни сертификати за управление на проекти. Роден е през 1980 година.

Христо Алексиев - служебен министър на транспорта. Снимка "Градът"

Зам.-министърът на образованието в служебното правителство на Георги Близнашки и в екипа на Тодор Танев в кабинета "Борисов 2" проф. Николай Денков е дал съгласие да оглави образователното министерство.

Николай Денков най-вероятно ще поеме Министерството на образованието.

Спортното министерство се очаква да бъде оглавено от проф. Даниела Дашева. Тя е бивш зам.-ректор на Националната спортна академия (НСА) по международната, научната и проектната дейност.

В края на 2015 г. тя можеше да влезе в историята като първата жена ректор на НСА, но загуби от проф. Пенчо Гешев.

Проф. Даниела Дашева ще оглави спортното министерство.

За министър на екологията вероятно ще бъде посочена Маноела Георгиева - бивша зам.-министърка в ресора от времето на НДСВ, твърдят източници на Клуб Z. За отбраната в политическите кулоари се гласи името на бившия ни военен аташе в САЩ в периода 2011-2014 г. бригаден генерал Стефан Янев.

От прессекретариата на "Дондуков" 2 не потвърдиха официално за срещата. Оттам обясниха само, че днес официално се очакват два указа. По-късно държавният глава назначи с укази Елена Йончева на длъжността секретар за връзки с медиите и Цвета Тимева за секретар по регионално развитие.