Евродепутатът Светослав Малинов (РБ) коментира доклада на Европейската комисия, като обяви, че сега България трябва за десет месеца да свърши това, което не е успяла да свърши десет години.

"Това е десетият пореден доклад. Никога не съм си представял, че десет години ще имаме този механизъм, действащ над България. На десетата година Европейската комисия се видя в чудо и ни разписа като на ученици какво трябва да свършим като правителство, като държава", каза Малинов.

Според него европейската комисия иска да отпадне мониторинга и ние трябва да изпълним задълженията си.

"Имаме много малко време, вероятно през октомври ще трябва да дадем доказателства за необратима и радикална реформа в съдебната система", каза Малинов.

Според депутата Емил Радев (ГЕРБ) в България, особено през последните две години се вижда ясен напредък.

"2015 и 2016 година бяха годините, през които се проведе радикална съдебна реформа и се предприеха редица стъпки за борба с корупцията и организираната престъпност. Заслугите на правителството през тези години са ясно показани в този доклад", каза Радев.

Той изтъкна, че за първи път в този доклад са показани препоръки и заключението е, че ако тези препоръки на практика се изпълнят от българските власти, можем най-накрая да видим края на този механизъм за сътрудничество и проверка.

"Разбира се, показани са някои други положителни стъпки, които България е направила, като създаването на специализиран съд, специализирана прокуратура за борба с организираната престъпност. Особено внимание е отделено на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, на ролята й - все по-засилваща се и все по-голям напредък. За първи път, наистина, оценката е такава, че ако всичко това се изпълни в едно обозримо бъдеще този механизъм може да има край в края на 2017 година, когато е и следващият доклад според обявлението на Комисията", обобщи Радев.