Нова република, обявената вчера нова политическа формация, има шансове да влезе във властта и да управлява. Това смята един от основателите Радан Кънев, който заяви в студиото на Нова телевизия, че е видял социологическите проучвания, които дават минимални шансове на десните да влязат в следващото Народно събрание, но не им вярва.

"Лъжат ли те?", попита водещият Виктор Николаев.

"Не, не лъжат, просто тотално са скъсали връзка с реалността. 2 години разправяха, че Тръмп няма да спечели. Вижте Франция - и в двата вътрешнопартийни вота за президент спечелиха хора, които бяха на 5-о и 6-о място. Всички казваха, че който и да посочи ГЕРБ, ще стане президент", отговори Кънев.

Според Кънев проучванията са неадекватни и промяна в България е неизбежна.

"Промяната ще дойде или отляво, или отдясно. И ако дойде отляво, жална ни майка", добави той.

Кънев определи и няколко от ключовите идеи на "Нова република", които според него никой не предлага в българската политика - независима антикорупционна прокуратура и операция "Чисти ръце" в прокуратурата. Както и някои нови тези:

"Незабавно закриване на НСО, прехвърляне на  целия този състав към борба с тероризма. България трябва да инвестира тези момчета не да пазят 15 души, сред които неизвестно защо са Пеевски и Доган, а да пазят всички български граждани."

Заяви и готовност да се отмени т.нар. данък уикенд, като заяви, че с него постоянно се злоупотребява, като се оказва натиск на малкия бизнес. Предложи и друго:

"До 50% съкрашение на администрацията до един мандат чрез обединяване, съкращаване, но и увеличаване на заплатата на тези, които си вършат работата."

Кънев уточни, че "Нова република" представя първо надпартийната си платформа, защото според него така се поправя една от грешките при Реформаторския блок - "събираме се първо, а после говорим какво ще правим".

За знаковите лица на новата формация, сред които изброи бившият кандидат-президент и министър Трайчо Трайков, са депутатите Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев, той каза:

"Общото е, че всички сме опитвали, имаме политически опит,  влизали сме във властта и сме се опитвали да работим в  името на малката промяна. И в името на малката промяна станахме участници в огромната свинщина."

На въпроса кой храни свинете, Кънев каза:

"Вие, г-н Николаев, г-жо Цолова, аз, и няколко милиона български граждани. Ние храним свинете."

И обеща от момента, в който вземат властта, да се спре всякаква реклама на хазарта. Разказа и историята, която сподели във фейсбук преди седмица - как отишъл да вземе пенсията на майка си и видял всякакви хазартни реклами, налепени до гишетата на пощите.

"Всеки може да си прецени", опита се да контрира водещият Виктор Николаев.

"Всички говорим за семейни ценности. Ако знаем какво разрушава семейството - алкохолът, хазартът...", отбеляза Кънев.

"Алкохолът е навсякъде...", опитаха се да възразят водещите.

"Ама не го продаваме на бабите на гишето?", отсече лидерът на "Нова република".