Европейската комисия е доволна от свършеното от кабинета за последните две години, смята министърката на правосъдието Екатерина Захариева пред бТВ. Това, което искат от Брюксел, по нейни думи е да се приложат гласуваните реформи в съдебната система.

"Ясно е казано, ако се продължат темповете, продължат реформите, абсолютно постижимо е да бъдат изпълнени в скоро време. Аз не бих се ангажирала със срок, законодателството е факт", заяви тя.

И отбеляза, че ЕК са одобрили както Закона за съдебната власт, "довършен" от нея, така и конституционните промени, внесени от предшественика й Христо Иванов, но така "орязани", че той подаде оставка.

Според нея обаче тезата, че реформите се правят само за да падне мониторингът от страна на Комисията, измества дебатите от важните промени. И все пак призна, че за борбата с корупцията, за което било най-тежката критика, има проблеми:

"Реалистични са промените в борбата с корупцията, за съжаление на този парламент не му стигна времето. Само ГЕРБ и РБ го подкрепиха, знаете какво стана преди Нова година, председателят Кирилов пожела да се прегласува, но не влезе в дневния ред. Имаше воля, имаше и план как да се случи."

В правната комисия през декември законът "Антикорупция" на Меглена Кунева бе бламиран за пореден път от Патриотичния фронт и дори не влезе в зала.

Захариева призна и друго, което не е свършено, отново защото не стигнало времето - например Наказателно-процесуалният кодекс.

За недоверието в съдебната система тя каза:

"Всички имаме вина. Това е усещане на хората, когато четат как някой има оправдателна присъда от висшите етажи на властта, както и когато четат дребни неща - пребита възрастна жена. Усещането за корупция е свързано с усещането за бързина на процес, качество, хората искат за каквото и да е престъпление да има виновник, разбира се, да има ефективни мерки, ефективно разследване, и това са редица органи."

Според нея има резон не да се закриват толкова съдилища, въпреки че са твърде много за населението ни, а да работят по-ефективно и по-качествено.

Министърката коментира и отчетността на главния прокурор:

"Във всяка институция трябва да има отчетност. Аз не искам да се спекулира, че никой не иска това. В препоръката за Закона за съдебната власт зададохме такъв текст, Народното събрание да иска доклади.  Разбира се, че не може да се дават пълни обяснения за следствена тайна. Това, което се препоръчва, е  някаква периодичност на тези доклади. Това ще покачи доверието в прокуратурата, то е добре и за двете страни."

Според нея ефективността и работата на Висшия съдебен съвет скоро ще зависят пряко от магистратите.

"Всички съдии и прокурори. Много е лесно да критикуваш отстрани. Нека се кандидатират и участват. Дори да е пряк избор, дори да започнат по-късно процедурите по смяна на състава, ще е добре да са 6 месеца, обществото ще може да види хората и да се изкаже. Да се представят достойни хора."