Бюджетът на София за 2017-а ще е 1, 328 млрд. лв. Това реши Столичният общински съвет с 46 гласа "за", 10 "против" и двама въздържали се. И не без пиперливи реплики между кметицата Йорданка Фандъкова, съветници от СДС и от БСП.

В бюджета за 2017-а на столицата са предвидени данъчни приходи от 290 млн. лева, неданъчни от 330 млн. лева и капиталови разходи в размер на 435 млн. лева. 275 млн. лв. са очакваните пари от Европа по различните програми, стана ясно от доклада на кметицата.

 Бюджетът не е само разчет на приходи и разходи, а финансова политика, чрез която да постигнем голямата ни цел - превръщането на София в зелен и иновативен град. Към основните ни приоритети, които остават транспорт, екология, образование и сигурност, добавяме нови акценти с инвестиции близо до хората и домовете им. Това са обновяване на междублоковите пространства, за които увеличаваме двойно средствата; ремонт на квартални улици, за което планираме 36 млн. лв.; повече средства за спорт и изграждане на площадки за стрийт фитнес - обясни Фандъкова.

София планира да си купи нови 13 трамвая и 150 автобуса, ще ремонтира релси, ще инвестира 243 млн. лв. в третия лъч на метрото, ще построи нови 4 детски градини.

Шефът на общинарите от БСП Калоян Паргов, който заедно с колегите си беше "против" финансовата рамка, обяви на свой ред:

Общината планира да инвестира 435 млн. лв. Това не е комплимент. Изведнъж за седмица бюджетът нарасна със 60-70 млн. лв. Преходният остатък е една от тортичките, които чакате, за да се похвалите после каква дебела пица ще дадете на софиянци, това обаче са 10% неизпълнени инвестиции. София е най-добрият град за живеене, но с най-мръсния въздух в Европа."

Отговори му Борислав Бориславов от СДС (РБ):

 "Не знам дали г-н Паргов е бил в първи клас през 1989 г., но ще му напомня за русенските майки и капката, която преля чашата на българския народ. Най-малко вие имате право да се изказвате за чистотата на въздуха. Бъдете малко по-смирени."

Припомнянето е за събитията от 1989 г. в Русе на "Екогласност", откъдето тръгват тогава протестите срещу комунистическата власт.

Не стана ясно как това променя ситуацията с мръсния въздух в София.

Фандъкова пък се защити, че тя самата живее в краен квартал и прекрасно знае каква е ситуацията в тях покрай снега например. Поводът - друга критика на Паргов: че кварталите са в леден капан, а снегорините чистят само там, където има камери.

"Знам ви къде живеете. И като ме питат хората какво става, им казвам да питат вас - защото живеете там", отвърна й социалистът.