Кремъл оповести част от съдържанието на първия разговор на Доналд Тръмп с Владимир Путин.
Путин поздрави Тръмп с официалното му встъпване в длъжност и пожела успехи в предстоящата му дейност, се казва в съобщение на пресслужбата на руския президент.

«По време на разговора двете страни демонстрираха желание за активна съвместна работа по стабилизация и развиване на руско-американските  взаимодействия - на конструктивна, равноправна и взаимоизгодна основа.

Обстойно бяха обсъдени актуалните международни проблеми, включително борбата с тероризма, положението в Блиизкия изток, арабско-израелския конфликт, сферата на стратегическата стабилност, ситуацията около иранската ядрена програма и Корейския полуостров. Засегнати бяха и основните аспекти от кризата в Украйна.  Договорено бе да се постигне партньорско струдничество  по всички тези и други направления, се казва в съобщението на пресслужбата на Кремъл.

От Кремъл съобщиха, че президентите са се договорили да обединят усилията си в борбата с главната заплаха - международния тероризъм.

Президентите се изказаха за осъществяване на реална координация между руските и американски действия  с цел разгромяването на ИДИЛ и другите терористични групировки в Сирия, съобщава пресслужбата.

Пресссекретарят на президента РФ Дмитрий Песков уточни пред  «Интерфакс», что американският и руският лидер не са обсъждали отмяна на санкциите.

Доналд Тръмп помолил Путин да предаде пожелание за щастие и процфтяване на руския народ, отбелязвайки, че народът на САЩ се отнася със симпатия към Русия и гражданите й.

«Владимир Путин от своя страна подчерта, че в Русия изпитват аналогични чувства към американците. Той напомни, че нашата страна в продължение на повече отв две столетия е поддържала Америка, била е неин съюзник в две световни войни, и сега гледа на САЩ като на най-важният партньор в борбата с международния тероризъм, се казва в съобщението.

Владимир Путин и Доналд Трамп са  се договорили да започне работа по подготовката на възможните срокове и място за провеждане на тяхна лична среща. По твърдение на пресслужбата, лидерите са решили да поддържат редовно личен контакт.

От Кремъл подчертават, че "беседата е минала в позитивен и делови тон".

От своя страна Белият дом съобщава само, че телефонният разговор между двамата президенти е продължил по-малко от час, предава Reuters.

Позитивният телефонен разговор е важен старт за  отношенията между САЩ и Русия, които се нуждаят от възстановяване, казва представител на Белия дом, цитиран от Reuters.

Резултатите от преговорите, по мнение на САЩ, ще помогнат на двете страни бързо да реализират плановете си за борба с тероризма,  също така да решават и "други важни въпроси от взаимен интерес".