Над 1 милион британци подписаха само за малко повече от ден официална петиция президентът на САЩ Доналд Тръмп да не бъде допускан при кралица Елизабет Втора въпреки качеството му на държавен глава. Идеята е визитата на Тръмп да не бъде обявявана като "държавно посещение", за да не се среща с кралското семейство, става ясно от текста на гражданското искане. 

"Доналд Тръмп трябва да бъде пуснат за посети Обединеното кралство в качеството му на глава на правителството на САЩ, но не трябва да бъде канен на официално държавно посещение, защото това може да доведе до притеснение за Нейно Величество кралицата", пише в петицията.

В нея се казва още, че арогантността му трябва да възпрепятства приемането му от страна на кралицата и на принца на Уелс. Има и искане Тръмп да не бъде канен на официална държавна визита до края на президенския си мандат в САЩ. 

Подписите растат с десетки в минута.

Според правилата на парламентаризма във Великобритания искането от петицията трябва да бъде разгледано на заседание на долната камара - Камарата на общините. Минимумът подписи, които задължават представителите в камарата да се поизнесат по даден казус, поставен от гражданите, е отдавна задминат. Той е едва 100 000 подписа.