Вълна от различни протести ще има в България днес, докато заседава за първи път служебното правителство на Огнян Герджиков.

Спонтанен протест започнаха работници от градския транспорт в София. Рано тази сутрин шофьор препречи с автобуса си изхода на гаража в „Дружба”, а към него се присъединиха и негови колеги.

Недоволството е заради условията на труд, при които работят шофьорите. Те искат по-високи заплати и възможност да ползват отпуска си. По думите им в момента работят по 14 дни без почивка и имат едва 3-4 почивни дни месечно.

Демонстрацията продължи около час, след което колите на градския транспорт тръгнаха. Разписанията на част от автобусите закъсняваха с почти 1 час рано сутринта, но вече са нормализирани.

В 12  служители от летище София се събират в района на Министерския съвет и президентството, за да обявят, че са против отдаването на концесия на най-голямата и натоварена аерогара в България.

Първите противници на сделката бяха още в 7,30 ч. сутринта край фонтана пред президентството.

Протести срещу консцесията имаше и през юни 2016 г. малко след решението на Министерския съвет за стартиране на процедурата.

Припомняме, че преди десетина дни Министерството на транспорта удължи за пореден път срока за подаване на оферти - от 31 януари на 19 май. По този начин от процедурата беше "елиминирано" служебното правителство на Герджиков, което се очаква да работи до април (бел. ред. - предсрочните парламентарни избори са в края на март).

Концесията има поддръжката на ГЕРБ, докато в БСП са против. През май 2016 г. социалистите се обявиха категорично против сделката, посочвайки, че това е едно от малкото печеливши държавни дружества, че всички необходими инвестиции на аерогарата са направени и че в случая няма нужда от привличане на нов концесионер.

В 11 ч. днес животновъди от цялата страна излизат на национален протест пред Министерството на земеделието и храните. Фермерската стачка е заради промени в наредбата за директните плащания. Според новите текстове само животновъди, отглеждащи млекодайни животни под селекционен контрол, ще бъдат задължени да доказват продукцията си.

Стопаните, които отглеждат овце и кози, смятат, че промените фрагментират отрасъла и са срещу интересите на българското производство. От Националната овцевъдна асоциация, Асоциацията за развъждане на млечни породи кози и от Асоциацията за развъждане на млечни породи овце са подготвили отворено писмо до президента, в което ще бъдат посочени причините за недоволството на фермерите.

Тази вечер пред президентството е насрочена и демонстрация на еколози в защита на Иракли.

Екоинспекцията в Бургас е одобрила изграждане на ваканционно селище в Иракли според информация на "Зелените", които организират събитието. Инвестиционното намерение е за строителство на три еднотипни къщи до реката, която се влива в морето.

А на други 85 дка фирмата, която в момента строи край плажа, иска да прави винарна и хотелска база. Мащабното строителство още не е стартирало, тъй като върви процедура за екооценка.