„Не. Десните хора не са объркани деца. Точно обратното – от срещите си с тях аз виждам отговорни и загрижени родители, които трябва да направят избор за децата си. А изборът е следният – от едната страна сме ние, принципните политици, които искат истинска промяна; от другата страна са ГЕРБ и неговият килер.“

Това заяви лидерът на ДСБ и съосновател на обединението "Нова република" Радан Кънев във Варна. В морската столица бе учредена регионална структура на инициативата "Нова република", представена от Кънев и досегашния депутат Мартин Димитров от Гражданския съвет. Примерът с децата бе в отговор на реплики от шефа на изборния щаб на Реформаторския блок Найден Зеленогорски, че с разделението на Реформаторския блок десните избиратели се чувствали като деца на разведени родители.

Според Кънев има една лоша новина за ГЕРБ и БСП и тя е, че формацията на десните набира сила и ще бъде "дясната алтернатива на ГЕРБ в следващия парламент". 

Сред учредителите на "Нова република" във Варна е и общинският съветник Григор Григоров, влязъл в общинския съвет с листата на реформаторите и патриотите. Целта му в общината била да покаже на варненци далаверите на Янко Станев от СДС.

Сега обаче съм в шок, защото разбрах, че този човек и брат му ще представляват Реформаторския блок във Варна. Аз нямам какво да правя заедно с тези хора. Продължавам за истинска промяна като част от "Нова република“, обяви Григоров.

Мартин Димитров каза, че ако "Нова република" получи доверието на българите и освободи бизнеса от партийния рекет и мафиотските обръчи, икономическият растеж на България ще бъде два пъти по-висок.

„Първо ще отменим данък „Уикенд“, който тормози малкия и семейния бизнес. После ще въведем антикорупционна прокуратура по румънски модел. Така растежът може да бъде поне 6-7% на година и за един мандат доходите на българите да нараснат с над 50%. Това е истинската дясна политика – нито БСП, нито ГЕРБ могат да повишат рязко доходите“, обясни Димитров.

Радан Кънев призова служебния премиер проф. Огнян Герджиков, служебния министър на финансите Кирил Ананиев и служебния министър на транспорта Христо Алексиев да прекратят незаконната реклама и публичност на хазарта.

„Оргията на хазартния бизнес разрушава семействата. За нас е ясно, че досегашното правителство служеше на хазартната мафия. Нека служебното правителство покаже, че няма да служи на мафията и да прекрати незаконната реклама на хазарт. Нека прекратят това безобразие талончетата да се рекламират и продават на гишетата в пощите – точно там, където нашите родители получават мизерните си пенсии. Това безобразие трябва да спре още сега. Ако не го направи служебното правителство, ще го направи "Нова република" след изборите“, обяви Кънев. 

Инициативата за "Нова република" във Варна бе създадена от Явор Иванов, Петър Фотев, Весел Ханджиев, Марияна Захариева, Светлана Гроздева, Емил Константинов, Григор Григоров, Михаил Николов, Цветомир Петров, Георги Цветков, проф. Димитър Камбуров, Дорет Димитрова. 

Следващите спирки на "Нова република" са в Шумен и Велико Търново, а в събота е представянето в София.