Когато Карлос Мастранджело минава 50-годишна възраст, започва да страда от типичен проблем за своята възраст - старческото далекогледство (пресбиопия), разказва The Verge.

Лекарите му казва, че ще трябва да носи очила, когато чете книга. 

"Постоянно се питах защо решението е технология, разработена от Бенджамин Франклин. Не живея в 18-ти век", обяснява Мастранджело в имейл към изданието.

Реакцията му е разбираема - той е професор по компютърно и електрическо инженерство в Университета в Юта. Постоянната нужда да слага и сваля очилата си за четене го дразни. Понякога това откровено пречи - например, докато шофира, се налага да е без очила, за да вижда добре пътя. Но без тях не може да види GPS навигатора на таблото.

Така професорът решава сам да се заеме с решение на проблема си. И успява - с чифт умни очила, които сменят фокуса към даден предмет в момента, в който погледнеш към него.

Сензор за разстояние използва инфрачервена светлина, за да калкулира колко далеч е предметът, към който гледате. 14 милисекунди по-късно специалните течни лещи вече са сменили фокуса.

Това по принцип се случва естествено и в очите на младите хора. Техните лещи са гъвкави и бързо променят извивката си, което позволява да префокусират бързо от близки към далечни предмети и обратно. С възрастта обаче гъвкавостта на лещите се губи, тя става по-дебела и с по-изпъкнала повърхност.

Батерия осигурява над 24 часа работа на "умните" очила. За момента обаче те са доста големи. Демонстрацията на технологичното шоу CES преди месец е на прототип, който ще бъде направен по-тънък и елегантен, планират се и подобрения в технологията. Според Мастранджело очилата ще са на пазара след 2-3 години, на цена между 500 и 1000 долара.