Служебният министър Огнян Герджиков участва в координационна среща в МВР във връзка с предстоящите парламентарни избори.

От пресцентъра на ведомството разпространиха следното кратко съобщение:

Министърът на вътрешните работи Пламен Узунов, главният прокурор на Република България Сотир Цацаров и председателят на ДАНС Димитър Георгиев докладваха на министър-председателя проф. Огнян Герджиков за междуведомствената координация за обезпечаване на сигурността по време на подготовката и провеждането на изборите за народни представители.

Акцент по време на срещата е бил поставен върху защитата на избирателните права на гражданите, гарантиране на върховенството на закона и съвместните действия на институциите за недопускане на манипулиране на вота.

Кадър от срещата за изборите в МВР.

Предстоящите избори бяха тема и на първото заседание на служебния кабинет по-рано днес.

"Провеждането на честни и демократични избори - това ми е голяма амбиция - да направя много решителна крачка срещу това уродливо явление, на което сме били свидетели през последните години - тази срамна търговия с гласове. Нямам илюзията, че ще се справим на 100 процента с това, но поне да си проличи много решителна крачка в тази насока. Защото ние не сме европейка държава, ако продължаваме по този начин, вместо да провеждаме избори, да търгуваме с гласове", каза пред министрите си служебният премиер Огнян Герджиков.

Министър-председателят се обяви и за създаването на Изборен борд, който да подпомага организацията и в него да участват граждански организации и експерти.

Такива бордове имаше при служебните кабинети на Марин Райков и на Георги Близнашки по времето на президента Росен Плевнелиев.