Лидерът на ДСБ Радан Кънев е избран за председател, а кандидатът за президент на десницата Трайчо Трайков ще е политически говорител на новото дясно обединение "Нова република". Това стана ясно на подписването на спозумението за новото дясно обединиен на партии, граждански организации и личности в София и представянето на новото ръководство на обединението.

Изненадата в него - Меглена Русенова, която бе в Инициативния комитет за учредяване на "Да, България", а след това бе избрана в Националния съвет на новата партия. Пред Клуб Z Русенова обясни, че е очаквала да участва в обединение на дясното и не е допускала, че "Да, България" ще тръгне в друга посока. Това е заявила и пред тях по повод решението за отделно участие на изборите. И припомни, че за конституционната и съдебната реформа Христо Иванов и Радан Кънев, заедно с депутати от ДСБ и Гражданския съвет са били рамо до рамо, продължили са така повече от година и няма политически аргумент да не се явят заедно на избори. Затова Русенова предпочела "Нова република".

Част от ръководството на "Нова република" вече е и Ивайло Цветков - Нойзи.

"Досегашният партиен модел отдавна е изчерпал доверието дори на най-твърдите си симпатизанти и референдумът само го потвърждава. Политиката трябва да се промени много, а партиите да се подготвят за кампании със силно ограничена субсидия, което значи, че избори ще се правят с личности, а не със структури", заяви Радан Кънев, обяснявйки защо "Нова република" е надпартийно дясно обединетие.

Затова "Нова република" ще е обединение на партии и личности и разширението ще продължи по същия начин. По думите му у нас има 300 партии, но не повече от 30 национално разпознаваеми политици, които са имали смелостта да застанат срещу политическата мафия или да се докоснат до властта и изкушенията й и да я напуснат заради принципите си.

"15 от тях са тук, надяваме се и останалите да се присъединят", заяви Кънев. И уточни за пореден път, че "Нова република" ще е дясната алтернатива на ГЕРБ, БСП - политическият противник, а целта - да няма коалиция между ГЕРБ и БСП, каквато се подготвя. 

Според Кънев изходът от предсрочните избори е непредвидим, както наблюдаваме от една година и в САЩ, и в Европа. На социолозите прогнозите не се сбъдват.

"Едно е сигурно -  в парламента няма да има само три-четири партии, а ГЕРБ и БСП няма да са равностойни, защото всички техни социологически агенции внушават това", добави Кънев.

Говорителят Трайчо Трайков обяви, че в "Нова република" се събират хора с политическа биография, от която се гордеят. 

„Обединени сме от политически опит, който ни е убедил, че партиите, управлявали през последните години, не могат да дадат решение и път за републиката и нацията. Обединени сме от високи политически цели и амбиции, които изискват и свикване на Велико народно събрание, и конституционна промяна, и изграждане на нови републикански институции“, заяви той.

Към "Нова република" днес се присъединиха "Съюз за Пловдив" на Дани Каназирева и Демократичната общност на бившия зам.-председател на СДС по времето на Петър Стоянов - Господин Тонев. Каназирева обяви, че смелостта в политиката да отстояваш принципите си не само трябва да се уважава, но и да се подкрепя. Затова застава редом до Кънев, Трайков и останалите в "Нова република". По думите й в началото е мислела, че в политиката успяват можещите и знаещите, но е видяла, че успех имат партийните секретарки и близките фирми и това трябва да се промени.

Мартин Димитров обяви, че се гради единствената дясна алтернатива на ГЕРБ. 

"Общественото мнение у нас е като врящ котел, всички изненади са възможни, ние ще дадем представителство на десноцентристките избратели. Най-важната част от програмата ни са доходите. Заради лоши политики и откраднат растеж от ГЕРБ и БСП България е европейска страна, но няма европейски доходи. Икономиката може да расте със 7% годишно, което ще значи 50% ръст на доходите за 4 години. Българинът заслужава европейски доходи и това може да стане само през десни политики", заяви Димитров.

В отговор на Петър Москов и Найден Зеленогорски от Реформаторския блок Кънев заяви, че не разбира как в Реформаторския блок броят "наши и ваши избиратели", както и че е сигурен, че десните избиратели не са като деца на разведени родители. "Десните избиратели не са деца, те са родители, отговорни, които правят избор за себе си и поколението си. Блокът на Меглена Кунева е бил патерица на Бойко Борисов и ще продължи да бъде патерица на Бойко Борисов. Въпросът на тези избори е дали искаме да дадем на Борисов трети непълен мандат или искаме промяна", заяви още Кънев.

Ето и договора за "Нова република:

Ние, представителите на граждански организации и политически партии, подписваме този обществен договор за създаване на надпартийно дясно обединение „Нова република“ и поемаме следните ангажименти към българските граждани:  

Да работим за учредяване на Нова българска Република, в която:

Чрез свикване на Велико Народно Събрание и конституционна промяна да осъществим съдебна реформа, децентрализация и да създадем силни и независими държавни институции; 

върховенството на закона е гарантирано от независимостта на съда; 

всеки гражданин се развива и успява според труда и заслугите си, а не според партийното си членство;

администрацията е малка, непартийна и работеща за гражданите, а не срещу тях.

Новата българска Република стъпва на силна икономика, в която:

−чрез децентрализация ниските данъци остават близо до хората по места

−се гарантира свобода за малкия и семеен бизнес от партиен рекет и обръчи

−има ясни правила и предвидима среда

−действат силни и независими регулатори срещу картелите и монополите.

Ние вярваме, че ще създадем нова надежда за нацията чрез: 

политики в интерес на българските семейства и общности, и преодоляване на демографската криза;

грижа и подкрепа за слабия и страдащия;

силна връзка между българите в Родината и българите зад граница;

опазване и съхраняване на природата за идните поколения.

Нашите първи мерки ще бъдат: 

въвеждане на независим заместник-главен прокурор за борба с корупцията, който незабавно да започне истинско разследване на аферите КТБ, АЕЦ „Белене“, „Южен поток“ , в Агенция „Пътна инфраструктура“ и при възлагането на обществени поръчки;

метла за агентурата на олигархията на всички нива в държавата, която брани картелите и монополите;

отмяна на несправедливи данъци и регулации като данък „Уикенд“;

увеличение на заплатите на учителите, университетските преподаватели и българските учени средно с 20% 

постоянно увеличение на заплатите в бюджетната сфера и пенсиите със средствата, отвоювани от монополисти, контрабанда и спрени кражби при обществените поръчки.

Ние сме единствена алтернатива на ГЕРБ вдясно и доказан яростен противник на комунистическия режим и неговия наследник БСП.

Оставаме отворени за включване и на други формации и личности с доказана почтеност, с които ще разширяваме така формирания антикорупционен фронт за радикална съдебна реформа и отвоюване на държавата от мафията. 

Да живее България!

А това са членовете на ръководството на "Нова република":

Радан Кънев – председател

Трайчо Трайков – политически говорител

Мартин Димитров

Дани Каназирева

Петър Славов

Меглена Русенова

Вили Лилков

Виолета Панайотова

Атанас Атанасов

Цецка Бачкова

Господин Тонев

Борис Станимиров

Иван Кирилов Иванов

Ивайло Цветков

Евелин Парасков