Двама висши служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) са обвинени в сътрудничество с ЦРУ, предаде Интерфакс.

Става дума за шефа на Центъра за информационна сигурност Сергей Михайлов и заместника му Дмитрий Докучаев. За ареста им стана известно в средата на януари.

Съобщението, че те са агенти на ЦРУ, бе направено едва днес от "източник, запознат със ситуацията".

По делото са арестувани четирима души, а техни съучастници са други 8.

Другите двама задържани са журналистът Владимир Аникеев и Руслан Стоянов - бивш шеф на отдела за разследвания на киберпресъпления в лабораторията "Касперски", който тясно сътрудничи с ФСБ и МВР в Москва.

Делото е срещу хакерската групировка "Шалтай-Болтай" ("Хъмпти Дъмпти"), която нарича себе си също така "анонимен интернационал". Тя действала от 2013 г. и била специализирана в проникването в електронните пощи на руски чиновници. След това групата публикувала техните кореспонденции или ги продавала.

Организатор на групата е Аникеев, смятат от следствието. Той е задържан още през ноември 2016 г. Обвинен е в неправомерен достъп до компютърна информация, извършен от група лица по предварителен сговор, или от организирана група.

Всеки от задържаните вършел точно определена работа, твърди източникът на Интерфакс. Един разработвал и прилагал схемите на кибератаките, друг сътрудничил с чужди спецслужби.

И четиримата са заподозрени в държавна измяна. Наказанието за такова престъпление в Русия е от 12 до 20 г. затвор. Делото по такива случаи се гледа при закрити врати. Такъв ще бъде и процесът.