Председателят на Европейския съвет Доналд Туск определи като „притеснителни“ твърденията на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, посочвайки, че новата позиция на Вашингтон е сред заплахите срещу ЕС, заедно с Китай, Русия и радикалния ислям.

В писмо до европейските лидери преди срещата на върха в Малта на 3 февруари Туск сочи също, че блокът трябва да предприеме „огромни стъпки“, за да остане цял и трябва да се възползва от изолационизма на САЩ, за да стимулира търговията с други държави.

„Днес ние сме изправени пред три заплахи, които преди не съществуваха, или поне не в такъв мащаб. Първата заплаха – външна, е свързана с новата геополитическа ситуация в света и около Европа. Все повече, нека кажем, самоуверен Китай – особено в моретата, руската политика на агресия спрямо Украйна и нейните съседи, войни, терор и анархия в Близкия изток и Африка, радикален ислям, който играе значителна роля, както и притеснителните заявления от новата американска администрация правят нашето бъдеще много непредсказуемо“, заявява Туск, цитиран от БГНЕС.

И специално обръща внимание на "вятъра на промяната" в Белия дом.

„Най-вече промяната във Вашингтон поставя Европейския съюз в трудна ситуация, като новата администрация изглежда поставя под въпрос последните 70 години на американската външна политика“, пише председателят.

Втората заплаха според него са вътрешните предизвикателства, които нарастващия антиевропейски национализъм представлява, а третата - „начинът на мислене на проевропейските елити“.

Този петък в Малта ще се проведе неофициална среща на върха на страните от ЕС. На нея ще присъства президентът Румен Радев. Няма да я има обаче британската премиерка Тереза Мей.