"В историята най-успешният кораб е направен от орачи и копачи - това е Ноевият ковчег. Това е кауза. В "Да, България!" също няма професионални политици", е обявил на среща със симпатизанти в Русе лидерът на партията Христо Иванов, съобщи пресцентърът на „Да, България“.

"Гарантираме свежа кръв на политическия терен и воля за борба с корупцията, нашите хора не са професионални политици, но имат куража и са готови за такава борба", каза Иванов.

Заедно с него са били още Антоанета Цонева, Божидар Божанов и други представители от ръководството на партията.

"ГЕРБ, БСП и ДПС са част от един и същи корупционен модел, а що се отнася до ляво и дясно в България, тези понятия са доста объркани. Кое е лявото на БСП, дясното на ГЕРБ, няма да ви питам кое е либералното на ДПС", каза още Иванов.

Той бе попитан за решението на партията от 26 януари да се яви самостоятелно на изборите и да не приеме поканата на Радан Кънев и "Нова република" за общо участие.

"ДСБ са наши политически приятели, те не са застанали зад мен, а зад кауза, ще продължа да ги наричам свои политически приятели, не съм отказвал никаква "протегната ръка", нашата позиция е, че от "Да, България" искаме честно да застанем пред избирателите, да решим своите задачи, след което честно да работим в парламента."

Според Христо Иванов при договаряне на конкретни следизборни взаимодействия ще се търси обединение зад общи каузи. Той даде пример как всички в момента, в т.ч. и президентът Румен Радев изведнъж заговориха за съдебна реформа, но никой не споменава реформа на прокуратурата като част от нея.

"Две е повече от едно. Ако две партии, които вярват в едни каузи, влязат в Народното събрание, ще имат повече сила, хъс и политическа воля да се борят за тях."

Христо Иванов призова от Русе десните хора да излязат от „този малък кръг", който традиционно гласува за десните партии. Даде пример с получените 7% от кандидат-президента Трайчо Трайков.

„Проблем на дясното е, че първо се свиваме до едно малко ядро, после казваме, че никой нас не ни обича и подкрепя, но всъщност трябва да излизаме от този кръг, а не да го делим, защото за нищо не стига."

"Не искаме да говорим за идеология, а искаме да говорим за каузи", призова Антоанета Цонева.