"А кой друг? Има ли по-подготвен? Какво по-нормално, когато една партия спечели, нейният лидер да поеме отговорност?"

С този контравъпрос отговори доскорошният финансов министър Владислав Горанов на въпроса на бТВ дали Бойко Борисов ще стане за трети път премиер, ако ГЕРБ спечели предсрочните избори.

"Нямаме причина да се срамуваме от нито един наш министър", допълни Горанов.

Министрите от кабинета "Борисов 2" продължават да се събират. Откакто са напуснали кабинетите си в Министерския съвет, те се срещат в централата на ГЕРБ на 17-ия етаж на административната сграда на НДК. Там се обсъжда програмата на партията. Повече подробности ще има идната седмица.

На тези срещи идва и доскорошният спортен министър Красен Кралев. Макар да не е член на ГЕРБ, той е много добър експерт, изтъкна Горанов.

"Засега не разглеждаме коалиционни формати, защото е много рано", каза бившият министър.

Но поясни, че ако се наложи коалиция, естествените партньори на ГЕРБ са от центъра вдясно.

ГЕРБ няма да бяга от плоския данък. Партията си има фундаменти, за които е готова на всякакви кобминации, за да ги запази.

На въпроса дали ГЕРБ се отказват от магистралите, Горанов отговори:

"Те отстъпват по естествен път, защото се получиха. "Тракия" няма как да я правим наново. Но "Хемус" остава като приоритет. Той е важен за Северна България."

Той допълни, че дебатите, които се водят в ГЕРБ, са какво липсва в обществото. И сред липсващите неща е младият човек, който е образован. Може би там трябва да бъде фиксирана програмата на партията.

Горанов бе попитан дали е доволен например от Петър Москов, който е от коалиционния партньор и бе здравен министър.

"Той направи доста, вряза се в доста чувствителни проблеми. Затова вероятно срещна доста отпор. Според мен беше добър министър. За част от нещата, които трябваше да направи, не му достигна малко време. Бюджетът на НЗОК преди се издънваше редовно. Когато нашето правителство прие бюджета, го помолих да не ми се обажда повече за бюджета. И за 2 години и половина след приемането на бюджета не сме си говорили с него по тази тема", каза той.

Ексминистърът бе помолен да коментира и заместника си Кирил Ананиев, който сега стана служебен финансов министър.

"Добро решение на Румен Радев. Спокоен съм, че това е добро наследство."

Парите, които изхарчил кабинетът "Борисов 2" през последния си месец, вече в оставка, са по-малко, отколокото за същия период година по-рано. Горанов не назова сума, но уточни, че месечните разходи на държавата варират между 2 и 2,5 милиарда лева.

Накрая Горанов заяви, че ГЕРБ досега нямат причини за резерви към служебното правителство. Но отправи препоръка то да се фокусира върху приоритета си - провеждането на предсрочните избори. Наредените ревизии създавали впечатлението, че някой бута служебния кабинет към реваншизъм.