САЩ ще разположат около 275 военни в Ирак в подкрепа на американските представители в страната и на посолството си в Багдад. Това съобщиха световните агенции. Мярката идва след като сунитските бунтовници, водени от свързаната с "Ал Кайда" групировка "Ислямска държава в Ирак и Леванта" окупираха северните и запданите райони и напредват към столицата.

Президентът Барак Обама е изпратил устно уведомление до Конгреса. В него той обяснява, че войниците ще защитават американските интереси и собственост и са екипирани за бойни действия ако това стане необходимо. Групата включва 50 морски пехотинци и над 100 войници от армията. Вашингтон обмисля да изпрати в Ирак и малка група от специалнтие части, която да спре настъпващите сунити. Обама обаче изключи възможността САЩ да разположат сухопътни войски в Ирак. Най-вероятно джихадистите ще бъдат ударени от въздуха с безпилотни самолети. Президентът на САЩ планира да изпрати и около 100 войници от спецчастите, които да обучават иракските военни.

Тази или следващата седмица Белият дом ще внесе в Конгреса предложение за преносочване на средства, предвидени за Афганистан, към Ирак. Целта е да бъде осигурено финансиране за евентуални американски военни операции в Ирак. Насилието в близкоизточната държава започна да се увеличава миналата година със засилването на протестите на сунитското малцинство.