Белгия иска Европа на две скорости - интегрирано ядро в рамките на Еврозоната и периферия. Така ЕС трябва да отговори на глобалните предизвикателства, каза днес министър-председателят Шарл Мишел преди еднодневна среща на върха на 28-те в малтийската столица Ла Валета. Държавите от Централна и Източна Европа, които не споделят принципите и ценностите на сърцевината на Европа, трябва да останат в периферията, смята той. 

Днес следобед държавните и правителствените ръководители без британската министър-председателка Тереза Мей трябва да подготвят съвместна декларация за бъдещето на съюза, която да обявят на 60-ата му годишнина на следващата среща на върха през март в Рим. 

"Има нов модел във Вашингтон и се питаме какво ще е влиянието му върху трансатлантическата връзка. Има все по-силни изяви, особено военни, на Китай, на Русия, която иска да играе все по-голяма геополитическа роля, най-вече в регионите, които имат пряко въздействие върху Европа", каза Мишел пред белгийски журналисти, цитиран от всекидневника "Соар". "Не бива да изпадаме в паника, но не бива и да бъдем слепи."

Той обеща на срещата в Малта да пледира за "европейски партриотизъм и достойнство".

"Не искам Европа, чиито граждани стават играчки на Тръмп, Путин и Си Дзинпин", каза Мишел. "За това трябват не само речи, но смели действия."

Те по думите му вече не са възможни с участието на 28 или 27 държави членки на ЕС.

"Това е моментът на истината... Еврозоната е сърцевината, където могат да се разгърнат действията в три ключови области: миграция, растеж и сигурност", посочи белгийският премиер.

Той направи уговорката, че евентуалното по-интегрирано ядро на ЕС няма да изостави останалите извън него и ще им "протегне ръка". Но те в същото време няма да имат място в него, ако не споделят на практика неговите принципи и ценности. 

"Няма да е по-просто с 19, отколкото с 28, но ще е по-реалистично", каза Мишел. "При голямото разширяване на ЕС вярвахме, че то ще донесе повече солидарност и солидарност между държавите членки. Какво виждаме днес? Ние сме във вътрешен съдебен конфликт, защото държави се оплакаха пред Съда на ЕС от решения, взети от 28-те."

Той визира Унгария и Словакия, които оспорват в този съд временните двегодишни схеми за преразпределяне на общо 160 000 мигранти от Гърция и Италия в 23 други държави членки.

"Но европейският проект е политически проект, основаващ се на ценности. Уважавам избора на някои страни да носят друго демократично послание... Но ще им кажа също този петък, най-вече на тези, които са щастливи от идването на Тръмп: той ще ви изостави един ден", добави Мишел, очевидно имайки предвид унгарския премиер Виктор Орбан, единствения европейски лидер, приветствал избора на новия американски президент.

Мишел, който е либерал, се изказа за единен европейски енергиен пазар, за европейски ЦРУ и ФБР, за 5- или 10-кратно увеличаване на европейската програма за академичен обмен "Еразмус", за европейска публична администрация и европейска минимална работна заплата, която да елиминира социалния дъмпинг в наемането на работници от бедните страни членки в богатите.