Лидерът на АБВ Константин Проданов и лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева подписаха коалиционно споразумение за съвместно участие на предстоящите парламентарни избори, предаде "Фокус". На събитието присъстват бившият лидер на ПП АБВ Георги Първанов, зам.-председателите на ПП АБВ Мариана Тодорова, Румен Петков, Трендафил Величков и Марин Киров, както и зам.-председателят на ПП "Движение 21" Данаил Георгиев, членовете на НИС Лидия Чорбанова и доц. Пламен Ралчев.

След подписването двамата лидери коментираха актуални политически въпроси.

"АБВ е може би първата формация - още преди създаването й президентът Георги Първанов защитаваше идеята за силен мажоритарен елемент в изборната система. Подчертавам дебело, че става дума за мажоритарен елемент, а не за мажоритарна система в най-чистия й вид, каквато се предлага в момента", заяви Проданов.

И поясни, че партията е за смесена избирателна система от немски тип, при която се пазят и гласовете за партиите, но се дава възможност да се гласува за личности.

"Аз съм много скептичен към този вид мажоритарна система, която се предлага в момента, защото той наистина води до загуба на гласове, до бетониране на статуквото и ако погледнете всъщност страните по света, ще видите, че тя не е родила тези прекрасни неопетнени, читави политици. Доверието в тях не е по-високо, отколкото в България. Вземете Съединените щати например, където отвращението от техния вид, избиран мажоритарно, докара на власт Тръмп. А във Франция например Франсоа Оланд е с най-ниския рейтинг на президент в страна с мажоритарен избор. Надявам се, че следващият парламент наистина няма да се поддаде на уличен натиск и да приеме една система, която аз съм убеден, че няколко месеца по-късно ще изкара хората на улицата, когато видят, че в парламента са влезли точно тези 2 или 3 парти, които те най-много ненавиждат", каза Проданов.

Той допълни, че се надява машинното гласуване да бъде въведено до изборите.

"Що се отнася до БСП - възприемайте ни като конкуренти", заяви Дончева.

И допълни:

"Ние искаме да дадем левоцентристка алтернатива. Изключете, че можем да бъде патерица на БСП под каквато и да било форма. Ние искаме да дадем левоцентриска алтернатива с едни лица, които са достатъчно млади, модерни и с достатъчно капацитет. Знаете, че в БСП решенията ги диктува олигархията за разлика от нашите две формации, което ще ни даде добра възможност да дадем алтернативи, които наистина да служат на хората, а не просто лозунги, които ги уверяват, че ги обичат."

Тя е убедена, че двете партии ще прескочат бариерата от 4%, защото социолозите им дава 3.3-3,5% към този момент.

"Съвсем наскоро се явихме на избори, които между другото не бяха въобще благоприятни за алтернативните на г-н Радев леви кандидати. Въпреки тази прахосмукачка двете формации имат общо над 200 000 гласа, което ни слага много комфортно над бариерата и с възможност реално да осъществяваме политики", коментира и Проданов.

Дончева изтъкна, че коалицията между двете партии ще бъде за радикална реформа в съдебната система.

"По отношение на икономическата и социалната политика ние даваме един естествен приоритет на АБВ, тъй като те имат едни интересни специалисти с интересни идеи и решения и това е профилът на самия председател на АБВ. Съдебната реформа обаче е нещо, в което ние сме фронтмени", заяви Дончева.

Проданов изтъкна, че иска България като член на ЕС да има активна роля за свалянето на санкциите срещу Русия.

"Нашата позиция е, че санкциите - не само санкциите срещу Русия, а като инструмент за налагане на определени порядки в международните отношения, са неработещ инструмент. Куба, Иран десетилетия са под санкции и нищо не се е случвало", каза Проданов.