Какво обеща партия ГЕРБ в представянето на акценти от предизборната си програма "като серум против сладката отрова на популизма" - по Томислав Дончев? Прав ли е последният, че предложенията са плод на "суров реализъм"?  

Приотиретите в новата управленска програма на ГЕРБ този път са подредени така: образование, справедливост и сигурност, фискална стабилност, икономика и здравеопазване, енергетика и отбрана. Ето и акцентите:

Образование

- Справяне с неграмотността. Всяко дете да посещава училище. Семействата, чиито деца не ходят на училище няма да получават социални помощи - наистина. Това ще бъде гарантирано през строг контрол на социалните служби по места.

 - Да не се закриват училища. Промяна на делегираните бюджети – финансирането няма да зависи само от броя на децата.

- Подобряване на уменията за равен шанс.

- Инвестиции в учители – двойно увеличение на заплатите на учителите в рамките на 4-годишен мандат.

- Специална програма за стимули за млади учители.

- Конкретни мерки за намаляване на агресията сред децата – увеличаване на броя на психолозите в училище.

- Интерактивни дъски и насърчаване на модерни методи на обучение.

Бележка: Поне по два от пунктовете подобни обещания имаше и в предизборната програма на ГЕРБ от 2014 г. - "инвестиции в училищен спорт и здраве" и "увеличаване на броя на психолозите и педагогическите съветници, ресурсните учители и помощнити на учители". Какво се е случило с тези приоритети в двугодишния мандат на кабинета "Борисов 2"? 

Справедливост и сигурност

- Отпадане на имунитета на народните представители.

- Единен орган за борба с корупцията, който да се структурира около Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Обединение с дейности на Сметната палака и Комисията за разкриване на конфликт на интереси. Конфискация на имущество при недоказан произход и разминаване между декларираното имущество и стандарта на живот без да има повдигнато обвинение срещу лицето, обект на конфискацията.

- Въвеждане на практиката "мълчаливо съгласие" - където има възможност - за облекчаване на бюрократичната тежест.

- Проверки за лоялност и интегритет на държавните служители.

- Премахване на формализма в съдебния процес. Въвеждане на еднократна възможност за връщане на дела. 

- Незабавно изпълнение на постановени окончателни осъдителни присъди - задържане на осъдени на последна инстанция лица още в съдебната зала. 

- Въвеждане на електронно проследяване - например на човек под домашен арест.

- Въвеждане на електронно правосъдие

- Императивни срокове за съдии и прокурори за писане на решения и актове.

- Отчет на главния прокурор и председателите на върховните съдилища пред Народното събрание на тримесечие по определени теми.

- Обжалваемост на отказите за образуване на досъдебно производство.

- Деполититизиран избор на Висш съдебен съвет - консултация с професионални общности и публично изслушване на номинациите на ГЕРБ за членове на ВСС

- Единен изпит за завършващите право във всички юридически факултети в страната.

- Акцент върху младежкото правосъдия 

- Охрана на границата включително и с разширяване на правомощията на армията, която да може да задържа нарушители на границата в периметър от 30 км от нея.

- Камера на всеки автомобил на КАТ.

Бележка: Част от тези предложения трябва да минат пред нова промяна на конституцията, например отмяната на имунитета на народните представители и въвеждането на отчетност пред парламента на главния прокурор и на председателите на върховните съдилища. Въвеждането на допълнителен парламентарен контрол над главния прокурор имаше и в орязания проект за промени в конституцията в частта за съдебната власт, довели до оставката на правосъдния министър Христо Иванов. В момента тече дело в Конституционния съд, който бе сезиран от Сотир Цацаров, въпреки мекия вариант на текста за допълнителните доклади от прокуратурата, който беше приет (чл. 84, т.16)

Фискална стабилност

Ограничаване на плащанията в брой – тази година бяха намалени от 15 000 на 10 000 лв., ще бъдат намалени още с цел редуциране на случаите за избягване на плащането на данъци.

- Заявка от България за членство в предверието на Еврозоната - ЕРМ 2 и в Европейския банков съюз.

- Достигане на 1500 лв. средна работна заплата и 650 лв. минимална работна заплата в рамките на 4-годишен мандат. Възможност за достигане на 120 млрд. лв. Брутен вътрешен продукт (БВП)

- Премахване на случаите на "паратизиране върху социалната система". Пример са "фалшивите" пенсии от ТЕЛК, стимулиране на т.нар. "тридетен модел" - интензивно подпомагане на семейства с до 3 деца и значително по-малко подпомагане на тези, които отглеждат повече деца.

Икономика и здравеопазване

- Ограничаване на бюрокрацията за граждани и бизнес. Документ за административна услуга да се подава чрез декларация в съответната институция и съответната администрация да е длъжна сама да събере допълнителните документи и информация от други дъргавни или общински институции. Това да става в двуседмичен срок. При установено несъответствие на документите, подателят на заявлението за услуга да бъде уведомен да острани нередностите в 7-дневен срок. При неспазване на срока от администрацията - влиза в сила т.нар. "мълчаливо съгласие".

- Създаване на още две икономически зони в Южна България и нови 3 - в Северна България по модела на Икономическа зона "Тракия", където работят 140 предприятия и пряко заетите в тях са 15 000 души. Други 70 000 души - непряко.

- Сработване на Закона за насърчаване на инвестициите

- Развитие на капиталия пазар. Това би била и нова опция за финансиране на бизнеса без нужда от доказване на обезпечение.

- Демонополизиране на Националната здравноосигурителна каса. 

Енергетика и армия

- Независимост в енергетиката. Продължаване на проучвания за енергийни ресурси в Черно море. Нова газова инфрастуркура – изграждане на газовия хъб "Балкан". Ограничаване на изграждането на нови енергийни мощности за сметка на стимул на енергийната ефективност

- Продължаване на големите проекти за модернизиране на армията и превъоръжаване.

- Въвеждане на доброволна военна служба. Плюс задължително военно обучение в училищата и университетите.