САЩ налага санкции срещу 25 физически и юридически лица в Иран, след като арабската страна направи пробно изстрелване на балистична ракета преди дни, съобщи СиЕнЕн.

Новоизбраният президент Тръмп предупреди за това още преди дни, като отбеляза в любимия си Twitter:

"Иран си играе с огъня - те не оценяват колко "мил" бе към тях Обама."

Санкционираните на 13 физически лица и 12 компании, свързани пряко с доставките на технологии за балистични ракети в страната. Те няма да имат право на какъвто и да е бизнес със САЩ или американски граждани и корпорации.

Не всички компании са в Иран - някои са базирани в Обединените арабски емирства, Ливан и Китай.

Целта на санкциите не е да попречат на сделката със страната, постигната от бившия президент Барак Обама, подчертаха от Белия дом, и не влияят на нито един от хората и нито една от компаниите, чийто санкции бяха премахнати тогава. По време на кампанията Тръмп беше против сделката, но съветниците му се изказват далеч по-меко, след като дойде на власт.

Санкциите също така не са направени набързо, американската хазна вероятно работи от месеци по тях, твърдят източници от Конгреса.

Републикански и демократски сенатори окуражиха в писмо Тръмп за бързите му действия:

"Иранските лидери трябва да усетят достатъчно напрежение, че да спрат своите дълбоко дестабилизиращи действия, сред които спонсориране на терористични групи и продължаващото тестване на балистични ракети", пишат те.