Част от българските политици - и леви, и десни - говорят за членството ни в НАТО и ЕС все едно сме станали жертва на окупация. Това заяви в ефира на "Панорама" по БНТ бившият държавен глава Петър Стоянов.

"Като посттравматичен ефект от спомен за битка, която сме загубили - "в тези тежки времена, когато сме в НАТО и ЕС"", даде пример той.

Според него в момента има голямо разделение сред българите, защото все още сме под внушението от миналото, че сме част от "една велика война - между Изтока и Запада, в която сме на от Изтока и която сме загубили."

"Това усещане сякаш остава. На този феномен категорично трябва да се противопоставим. Ние не можем да продължаваме с тази политика на двойственост. Ние категорично трябва да разберем, че сме направили своя избор и оттук мърдане няма, и това е", отсече Стоянов.

И даде пример - ако утре, поради "някаква лудост" ЕС се разпадне, ние пак ще се стремим към стандарта на живот и принципите на ключовите държави в него - Германия, Франция, Великобритания.

"Мисля, че ние разбираме демокрацията в нейния най-повърхностен вид, ние робуваме на думата мнозинство", отбеляза той.

И добави, че именно това е ролята на политическите визионери:

"Мнозинствата понякога грешат, това е ясно, затова трябва да имат силни политици, които да се опълчат на волята на мнозинството."

Той коментира събитията от преди точно 20 години, когато БСП връща мандата след месеци протести.

"Когато излязох след края на консултативния съвет, когато излязох пред хората, видях каква вяра и какви надежди има в тези хора и се изплаших", призна той.

Според него всяко посткомунистическо общество е склонно към илюзии - "защото и комунизмът беше илюзия."

"Точно това се страхувах - възторжените хора да не си кажат "това, което не ни даде комунизма, ще ни го даде демокрацията". Тоест пак става въпрос за даване, пак за илюзия. Защото демокрацията, пазарната икономика, те не дават, те по-скоро изискват", обясни Стоянов.

Според него събитията от 1996-97 са били българската "закъсняла Пражка пролет". На въпрос на Бойко Василев дали не трябва да се признае "героизмът" на Георги Първанов за предаване на мандата, Стоянов остро възрази:

"Възпротивявам се категорично, когато БСП иска да отнеме пламък от обществото. Те, които ни управляваха 40 години... те да са героите? Те бяха готови със съставянето на нов кабинет. Бях току що стъпил в длъжност, казах им да не съставят нов кабинет, защото ще има бунтове. Те дойдоха с готова папка, Каз я отказах. Първанов каза - ние сме готови с нашия кабинет, може би това не е най-добрият вариант. Категорично се възпротивих, всички останали членове на КСНС се възпротивиха, слава богу, и в този момент БСП се отказаха".