"Русофилството е част от българската национална идентичност. Трябва да имаме специални отношения с Русия."

Това заяви Светлана Шаренкова, делегат на конгреса на БСП и председател на форума "България-Русия". Думите й бяха посрещнати с аплодисменти от делегатите. Според Шаренкова специалните отношения с Русия са обусловени исторически, културно и духовно.

"Българите и русите са братски народи. Както ние се съобразяваме с правилата на ЕС и НАТО, нека те да се съобразят с реалността на нашите специални отношения с Русия. Нима ЕС не се съобразява с отношенията между Великобритания и САЩ? България можеше да бъде мост, посредник между Брюксел и Москва. Срам ме е,, оагто виждам Унгария, че се превръща в реален посредник между Европа и Русия. Виктор Орбан ще извлече максимум ползи", каза Шаренкова. 

Според нея в предизборните диокументи на БСП трябва да се запише, че БЪлгария ще използва правото си на вето в ЕС срещу продължаването на санкциите срещу Русия, което бе посрещнато с особено бурни аплодисменти.

"БСП да заяви, че ще признае Крим като субект на Руската федерация", заяви Шаренкова, отново под аплодисменти.

И допълни:

"Черно на бяло да запишем, чеще построим АЕЦ "Белене".

Според Шаренкова  в САЩ "тежък крах претърпяха неолибералното статукво и глобалистката олигархия". Тя изтъкна, че президентът Тръмп започна диалог с Москва.

"В реалният социализъм - бяхме почти 9 млн. нмяаше мизерия, бедност и липса на перспектива. Ясно трябва да заявим, че реално ще отменим плоския данък, не полу-мерки". каза още Шаренкова.