Корицата на най-новия брой на сп. “Шпигел” от 4 т. м. предизвика лавина от коментари.

Доналд Тръмп е обезглавил Статуята на свободата. Като главорез от “Даеш” (“Ислямска държава”) той държи в дясната си ръка посечената кървяща глава на статуята, в лявата е нож, а текстът е символ веруюто на новия президент на САЩ «AMERICA FIRST» - в буквален превод «Първо Америка», макар значението да е «Америка над всичко».

Карикатурата внушава с какво първо се е заловил Тръмп – унищожаването на свободата, което за мнозина не е далеч от истината.

«Шпигел» е поверил оформлението на корицата на родения в кубинската столица Хавана и живеещ в САЩ художник илюстратор Едел Родригез (45 г.).

Всички са единодушни, че корицата на най-авторитетното германско списание за политика, икономика и култура взриви вълна от коментари. Полюсите обаче са противоположни.

Главният редактор на онлайн изданието на най-тиражния немски в. «Билд» Юлиан Райхелт нарече графиката «най-отвратителната и безвкусна корица на «Шпигел» на всички времена».

Евродепутатът либерал Александер граф Ламбсдорф смята, че това е отвратително с оглед жертвите на терора.

Обратно – в. «Вашингтон пост» окачестви корицата като «впечатляваща». По повод декрета на Тръмп за забрана в САЩ да влизат граждани от 7 държави изданието цитира автора илюстратор Родригез: «Бях на 9 години, когато пристигнах в САЩ. Много добре помня как се чувстват деца, които са били принудени да напуснат родината си. Сега се обезглавява демокрацията, обезглавява се един свещен символ.»

Подобно е и мнението на главния редактор на «Шпигел» Клус Бринкбоймер:

«На корицата ни американският президент обезглавява оня символ, който от 1886 г. приветства с добре дошли в САЩ мигранти и бежанци, а така също демокрацията и свободата.» Бринкбоймер обаче не коментира доколко е вярна аналогията с обезглавяванията, вършени от терористите на «Даеш».

Страна взе и илюстраторът на берлинския в. «Дер Тагесшпигел» Клус Щутман. Подобни карикатури трябва да имат и бъдеще, а с това да се примери и Тръмп. Още преди да излезе броят на «Шпигел» самият Щутман също имал идея за подобна карикатура – Статуята на свободата в нозете на Тръмп.