Конгресът на БСП гласува депутатите от партията да могат да бъдат такива не повече от три мандата или общо 12 години. Това стана с промяна в устава на партията, предложена от ръководството. Идеята за въвеждане на подобно ограничение и за евродепутатите е било отхвърлено от делегатите.

Конгресът реши лидерът на БСП да се избира пряко. Съгласно промените в устава председателят на БСП ще се избира чрез пряк вътрешнопартиен избор по ред и условия, определени от Националния съвет на партията. При балотаж, изборът е редовен, ако са участвали повече от половината от членовете на БСП.

Избран за председател се счита този кандидат, който е получил повече от половината от гласовете на участвалите в гласуването. Когато изборът на председател съвпада с пълен цикъл на отчет и избори в партията, новоизбраният председател встъпва в длъжност едновременно с новоизбраните органи. В случаите, когато не съвпада, той встъпва в длъжност на първото заседание на националния съвет след провеждане на избора.

"Доказахме, че сме единствената партия, която стои близо до хората, чухме желанието им за промяна и я започнахме от себе си".

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова Тя благодари на конгреса за "мъдростта и разумните решения".