Румънци и българи демонстрираха в знак на солидарност с гражданските протести в Румъния пред посолството на северната ни съседка в София. 

Адриан Рачев-Румънеца от известната група „Румънеца и Енчев” също дойде на протеста в знак на съпричастност.

Адриан Рачев - Румънеца.

„Тук съм, защото това е моя гражданска позиция, наполовина съм румънец. Там съм роден и израснал до 11-годишна възраст и после дойдох в България. Румънците са много по-единни от българите. Един като каже: „Край! Не!” и всички скачат на улицата. Това са млади хора, възрастни, децата им, всички те протестират”, обяви Румънеца - Адриан Рачев, от групата "Ручъвеца и Енчев".

„Гърците бяха възседнали велосипеди чисто голи в знак на протест. Замислете се кога българин ще направи такова нещо - да покаже на политици, на хора, които според него ограбват държавата. Кога ще го направи това”, запита той, цитиран от БГНЕС. 

"Замислете се каква е разликата България преди и сега, и Румъния преди, и сега”, добави певецът.

Освен лозунги на румънски език, имаше и на български и английски, които гласяха - „Romania, Bulgaria supports you”.

„Не искаме вече корупция в Румъния. Още има, този закон още не се маха (извънредният указ бе отменен късно следобед - б.р.) и ще излизаме докато не се промени това от правителството. Те трябва да се махнат, защото вече не представляват хората. Докато не видим, че законът е махнат черно на бяло, ще протестираме, защото толкова много пъти лъжат, че вече не вярваме. Затова хора излизат на протест, защото вече не им вярваме”, каза румънката Беноника .

„Тук съм като част от гражданската инициатива „Правосъдие за всеки” и искаме да подкрепим нашите приятели от Румъния затова, което правят-защитават правото, законите, това, че корупцията трябва да бъде изкоренена изцяло. Те са един страхотен пример за нас. Искаме да им кажем, че не са сами”, обяви Владимир Борочев.