Sony разкри нов сензор за дигитална камера, който ще предложи видео на забавен каданс до 1000 кадъра в секунда в смартфоните, съобщи Engadget.

Освен това, тази скорост на запис ще е достъпна във високо качество - FullHD, 1920x1080 пиксела.

Технологията се постига, като двупластов CMOS сензор се комбинира с високосторостна DRAM памет, която може да записва кадри изключително бързо. Освен видео, той може да хваща 19,3 мегапикселова снимка за 1/120 от секундата, "4 пъти по-бързо от обикновените продукти", пишат от японския технологичен гигант.

Високата скорост действа срещу изкривяването на фокалното поле - при дигиталните камери най-горната част от картината се прочита първа, което създава лек наклон в нещата, които се движат много бързо. Sony дават пример с тези кадри:

Както се вижда, разликата с по-високата скорост е значителна.

Ключовата функция на новия сензорѝ обаче е снимането в забавен каданс. 1000 кадъра в секунда доближава онвия сензор до специализираните камери. Благодарение на вградената много бърза памет, той може да се сложи и на смартфон, който не е шампион по процесорна мощ. Sony работят и по софтуер, който да засича веднага резките движения и автоматично да пуска снимане на бърза скорост.

Новата камера би разбира тотално конкуренцията - Google Pixel например снима само със 120 кадъра в секунда на HD качество. Sony твърдят и че са измислили как да елиминират ефекта от DRAM паметта върху изображението, който е типичен, когато е близо до CMOS матрица и чип. 

Все още не се знае кога сензорът ще се появи във флагманите на японската компания, но вероятно ще отнеме година-две. Засега можете да се насладите на видеото, демонстриращо възможностите му: