Милиони готвачи застрашават здравето на семействата си като готвят ориз неправилно, твърдят учени.

Съветите на специалистите - да слагате повече вода при приготвянето на ориза и най-добре да го оставите да се накисне през нощта, пише "Дейли Телеграф".

Химикалите тровят ориза, тъй като индустриалните замърсители и пестициди остават дълги години в почвата. Така се поглъщат и минимални количества арсеник. Но с натрупвания през годините хроничното подлагане на употреба на токсини води до големи здравословни проблеми - проблеми на развитието, сърдечни болести, диабет и рак.

Но експериментите показват, че начинът, по който се приготвя оризът, е ключов за премахването на токсините, които се съдържат в него. 

Проф. Анди Мехарг от Кралския университет в Белфаст проучва три начина за приготвяне на ориза пред програмата на Би Би Си "Вярвай ми, аз съм доктор" (Trust Me, I’m a Doctor).

При първия той слага една част ориз и две части вода като при приготвянето водата постепенно се изпарява при набъбващия ориз. При втория подход ученият слага една част ориз и пет части вода като когато оризът вече е готов остатъкът от водата се изхвърля. В този случай нивата на арсеник падат двойно.

И последно, оставя оризът да се накисне във вода през нощта, тогава нивото на токсините пада с 80 на сто.

Как да приготвяме ориз:

Премерете сухия ориз в чаша.

Накиснете го за една нощ.

Преди готвене измийте много добре ориза, докато водата вече е чиста.

Изсушете го добре.

Сложете ориза в съд като добавите пет части вода и малко сол, разбъркайте добре.

Нека заври, след това го оставете да се приготвя на много слаб огън като затворите капака на съда.

Така го гответе около 15 минути без да отваряте капака.