Американският президент Доналд Тръмп отправи обвинения към поредната американска компания - веригата магазини Nordstrom. Но този път причината не е същата, заради която той критикува множество други компании в страната - изнасянето на работа извън САЩ. 

Този път президентът е възмутен, че веригата е решила да не продава линията дрехи и аксесоари на дъщеря му Иванка.

 

 

"Дъщеря ми Иванка бе третирана много нечестно от @Nordstrom. Тя е страхотен човек - винаги ме кара да направя правилното нещо! Ужасно", написа той в Twitter.

 

Тръмп първо публикува туита в личния си акаунт, после го пусна и през профила на Белия дом.

Nordstrom обясняват пред "Ню Йорк таймс", че са решили да не пласират повече дрехите и аксесоарите на Иванка, защото продажбите са спаднали. Те са предупредили дъщерята на президента в началото на януари.

Според говорителя на Тръмп Шон Спайсър възмущението на президента не е свързано с бизнес, а с "атака към дъщеря му".

"Когато хората изкарват притесненията си за неговите действия и изпълнитени заповеди на членове на семейството му, той има право да защити семейството си", обяви Спайсър.

Не може да се отрече, че някои компании в САЩ обявиха бойкот срещу компании, свързани с Тръмп и семейството му, като протест спрямо политическите му решения.

Както самият Тръмп е посочвал неколкократно, президентът на САЩ не е засегнат от същото ниво на конфликт на интереси, което не би позволило подобен коментар от други правителствени служители. Така че дори ако неговото съобщение е с цел да заплаши Nordstrom или други вериги, които все още работят с Иванка, това по всяка вероятност не нарушава правилата за конфликт на интереси, твърдят експерти по етиката пред "Ню Йорк таймс".

Това обаче не означава, че действията на президента са допустими, допълват те. И поставя под въпрос отношението на други компании с марката "Тръмп" - веригите T. J. Maxx, Marshalls и луксозния бутик Neiman Marcus, които също ограничиха каталога от продукти на Иванка Тръмп, които предлагат.